En doft av Frankrike

På resa i södra Frankrike i Midi-Pyrénées nära Andorra och Spanska gränsen och granne med Provence passerade vi den lilla staden Lautrec. Nyfiken och besluten att hitta det genuina körde vi in till en bonde som sålde sina färska rosa vitlökar, l’Ail Rouge.

L'ail rougeL'ail rougeHär har familjen bott sedan 30-talet då föräldrarna köpte gården billigt efter depressionen. Vitlöksodling och den rosa vitlöken som är trakten känd för, har Monsieur sysslat med i hela sitt liv. Den första helgen i augusti har man en vitlöksfestival i staden Lautrec. Här knyter han ihop ett ”gott och väl” kilo, så att vi ska känna oss nöjda eftersom vitlöken är pinfärsk kommer den att krympa lite när den torkar.

L'ail rouge LautrecJag tyckte att han påminde om Vincent van Gogh, och han var ju kompis med Henri de Toulouse Lautrec och jag frågade hur den kände konstnären kunde heta just som den lilla staden och huvudstaden i regionen. Jo, den aristokratiska familjen ägde mark ända från Toulouse till just Lautrec. Nästa gång ska vi se till att hinna till Toulouse-Lautrec museet i Albi, som ligger ett par mil bort.

Frankrike.C.Julner2016_Lautrec-cour-12Frankrike.C.Julner2016_2016-Lautrec

Frankrike.C.Julner2016Lautrec Torg-15Väl framme i den lilla staden Lautrec, beläget på en liten kulle med milsvid utsikts, slås vi av spår av korsfarartiden och den fina gamla husen. Staden lär vara en av de vackraste i södra Frankrike och jag hittade ett otroligt gulligt B&B, Temps de Pause, som jag gärna besöker som gäst. Men en sak som påverkade mig mest var PASTEL. Flera små butiker och en liten utställning berättar om en av mina gamla favoritfärger, det som jag kallar Gaulouiseblått. (Jo, jag rökte minst ett paket Gauloise utan filter om dan under tidigt 80-tal….) men inte förrän nu har jag vetat var kulören kommer ifrån.

Pastel dying

Companie du Pastel är bara en av många som tagit upp den gamla färgpigmentet och den komplicerade tekniken med det växtbaserade pigment. Kläder, inredningsdetaljer, tvålar, målarfärg, precis allt är himmelskt blått! Plantan Isatis Tinctoria, Vejde på svenska och Waide, eller Bleu d’Amiens, har en väldigt gammal historia som du kan läsa mer om här, (på franska).

Vejden odlades under minst tre århundraden med början på tidigt 1100-tal, och byggde traktens rikedomar och det finns ett talesätt som kommer från den runda bollarna Coques, som är den fermenterade växten som torkas, rullas och som blir pigmentet. Au Pays de Cocagne, som trakten heter är ett begrepp som innebär att dess innevånare njuter av naturens rika överflöd som den tycks svämma över av.

Frankrike.C.Julner2016_PASTEL-EXT-14Bleu de pastelFrankrike.C.Julner2016_Plante_pastel-10Dying with Isatadis TinctoriaVäxten med de gula blommorna som blir pigmentet skiftar i de mest himmelska blå tonerna. Intresset är stort att lära sig mer om den, med ursprung från medeltiden. Det finns ett slott där det hålls kurser för intresserade. Här kan man också lära sig allt om att odla, färga den legendariska blå Pastel-färgen och destillera lavendel och timjan. Kolla in här, Pastel & Lavande, i Château del la Serre i Cambounet sur le Sor, där man också kan bo.

Foto: Camilla Julner

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *