Inte ofta kommer det nya möbler som löser ett problem som jag inte visste att jag hade. Hos Design House Stockholm har man verkligen lyckats med att producera en hel rad fina nyheter som håller hög klassiker-kvalité och ger utrymme för den egna kreativiteten. Jag fick vara med att lansera nyheterna på Stockholm Furniture & Light Fair nu i februari. En av mina personliga favoriter är det härliga bordet, Flip från årets kollektion.
Flip table, är ett bord som uppstod ur ett verkligt behov, eller tre. Hur ofta behöver du alla tre borden, om du dessutom bor på liten yta? Jesper Ståhl, som har ritat Flip Table har just firat 20 år som industriformgivare har stor känslighet för våra mänskliga behov och med elegant formgivning som lösningen på problem. Jesper har jobbat med allt från belysningsarmatur, möbler till badrum och bestick. Nu har han ritat ett bord som helt utfällt blir ett matbord för sex, ett skrivbord i nästa steg och helt hopfällt blir ett sideboard, perfekt för personliga stillében.
På bordet finns servisen Sand som även kröner matborden på nyöppnade restaurangen MN& på Nationalmuseum i Stockholm, ritad av Carina Seth Andersson. Jag har redan skrivit om min kärlek till den och projektet Nationalmuseum i tidigare inlägg, som du kan läsa här. Servisen är tillverkad av en högbränd naturlera (stengods) i en mjuk sandfärgad ton utan dekor, då maten som serveras på den får stå för dekorationen.
Den matta ytan leker med ytorna och godset är hel- eller halvglaserat i en transparent glasyr. Formerna och avsluten är mjuka och delarna kan användas på flera sätt, koppen utan öra kan lika gärna vara en skål, skålen kan användas såväl för soppa som karott. —Det är lite udda som ändå passar ihop, det behöver inte se helt lika ut, det är formerna som binder ihop servisen och det är något nordiskt över det, säger Carina.
Arbetet med servisen för Nationalmuseum är bara en del av hela det större projektet som Carina var ansvarig för under flera års tid, tillsammans med Matti Klenell, Stina Löfgren, TAF arkitekter. De projektledde hela utformningen och framtagandet av alla möbler och sammanlagt cirka 80 produkter i restaurangen NM&. Sand är en del av den nutidshistoria om skandinavisk nutida design och vad vi kan tillverka i dag. I Designmagasinet får besökaren på Nationalmuseum ta del av tillblivelseprocessen av alla föremålen i restaurangen, så även Sand och dricksglasen Unda av Matti Klenell.
Mer om den fina möbel-och inredningskollektionen från Design House Stockholm kommer i nästa inlägg.
Trevlig helg!
Miljöfoto: Jonas Lindström
Styling: Tina Hellberg
Design & Art Direction: Jacob Bang