100.Bonsai_Family.J.Lindstrom.DHS.verycamilla

En doft av det skandinaviska rummet

Dofter som sätter en atmosfär i rummet och har på kort tid vuxit till att bli en helt ny mångmiljonindustri framför allt för hotellbranschen. Dofter ger helt nya aspekter på inredning och hur rummet uppfattas. Att välja karaktär och ”rätt” doft har blivit betydelsefullt, en doft som ger en behaglig känsla, det är numera en viktig imagefaktor.

Bonsai_Blossom_GreeneryJ.Lindstrom.DHS.verycamilla

Design House Stockholm’s grundare Anders Färdig trodde aldrig någonsin att de skulle formge doften av ett rum. Men med den poetiska skulpturen Bonsai, kommer det doftande rummet få en plats i vårt medvetande.

Takafumi Nemoto

— När vi träffade den japanske formgivaren Takafumi Nemoto under möbelmässan i Köln, föll vi för den vackra och geniala tanken, förklarar Anders. Takafumi Nemoto visade ett träd, en doftande skulptur formad av handknuten rotting, så som klassisk japansk hantverkstradition bjuder. Vi vidareutvecklade den till tre olika små trädskulpturer, med en vas med lock av stengods som innehåller en doftolja som inte känns parfymerad, utan naturligt fräsch som ett nyligen vädrat rum. Här förenas det sinnliga japanska och den skandinaviska formgivningen.

Takafumi utgick ifrån en bunt rotting, som han hittade i ett hörn i verkstaden, de fick honom att fundera över varför doftpinnar alltid är just raka och lite tråkiga. Om de i stället skulle formges i mjuka och böljande former bevaras doften längre och de är lättplacerade som en vacker trädskulptur.

I Japan finns en tradition som representerar nutidens länkar med äldre dagar. Att dekorera med flätad tråd påminner om sambandet genom tiden. Doftstickan är också en lyckosymbol som bär doften av den traditionella filosofin så väl som dess motiv, förklarar Takafumi.

 

ArcoCoffeeTable_LivingRoom.J.Lindstrom.DHS.verycamilla

Låga bockbordet Arco-perfekt för att skapa personliga stillében med Bonsai.

Arco_Bonsai_LivingRoom.J.Lindstom.DHS.Verycamilla

Bonsai finns i tre olika utföranden och jag har svårt att välja min favorit, eller om jag vill växla mellan olika uttryck; Bonsai Breeze, som för tankarna till ett litet träd med vinden i sitt grenverk, Bonsai Blossom en blommande gren eller Bonsai Cloud, som nog är min mesta favorit, den har en form av flytande moln på himlen.

 

Jag tänker ställa den doftande skulpturen ihop med torkade växter, eller bland grönska, eller ihop med ett vackert stillében med mina favoritföremål. Resultatet är inte bara en skön rumsdoft, utan en skulptur av traditionellt snitt i helt ny utformning.

 

Hur doftar då det skandinaviska rummet?

Bonsai är en diskret doft av fräsch skog med noter av grönt te och med en anings sötma från mandarin och apelsin. Grundtonen är mjukt örtig, med bergamott och en förnimmelse av mysk och bärnsten. En alldeles lagom avstämd känsla av ett nyligen vädrat rum och ett öppet fönster mot en sjö i skogen, så behagligt för jag är annars väldigt känslig mot för mycket doft.

Nyfiken på vilken av Bonsaiträden som är din favorit?

 

Ha en fin vecka!

/Camilla

 

 

Foto: Jonas Lindström

Styling : Tina Hellberg

Design & Art Direction : Jacob Bang

Produktutveckling:Liina Alsén, Design House Stockholm Studio