HelenaLyth_13Photo_Sofi.Sykfont.Styling.C.Julner.Funkis.Hemma-hos.

Med funkis i generna

Vi var Hemma hos kreatören och inspiratören Helena Lyth i Södra Ängby, som verkligen brinner för funktionalismen som är byggnadsstilen som influerats av den tyska Bauhaus, men som är en  mjukare och mänskligare tappning. Helenas historia börjar år 1937, då hennes morfar köpte en tomt i området, som då var rena rama landsbygden. Tranebergsbron fanns inte och korna gick och betade där tunnelbane-stationen ligger i dag. Hennes mormor var något missnöjd, eftersom de hade flyttat från Småland för att bo i storstan.

HelenaLyth_15_16_17Photo_Sofi.Sykfont.Styling.C.Julner.Funkis.Hemma-hos.Och smaka på den rubben, Med funkis i generna, helt genial, tycker jag själv. Men så är det verkligen. Hur som helt, vi min fotografkollega Sofi Sykfont och jag var hemma hos familjen Lyth en underbart solig dag i september, denna evighetsommar och höst, visst minns ni väl den? Sofi fotade, jag stylade och intervjuade. Vi fick lära oss det mesta om funkis av Helena som (nästan) bott i funkishus hela sitt liv. Du kan se och läsa hela reportaget i senaste numret av Plaza Interiör (12/2018). Här är några bilder.

HelenaLyth_23Photo_Sofi.Sykfont.Styling.C.Julner.Funkis.Hemma-hos.

Kasettak i trä är original.

Husen i Södra Ängby är en av Europas största samling av funkishus- och har den högsta skyddsmärkningen genom Riksantikvarieämbetet. Därför ses de som ”riksintresse för kulturvård”HelenaLyth_25Photo_Sofi.Sykfont.Styling.C.Julner.Funkis.Hemma-hos.

HelenaLyth_29Photo_Sofi.Sykfont.Styling.C.Julner.Funkis.Hemma-hos.

Det underbara badrummet fick en totalrenovering i en tidstypisk stil.

Funkis.Detalj.Bad.HelenaLyth.C.Julner.Plaza

HelenaLyth_41Photo_Sofi.Sykfont.Styling.C.Julner.Funkis.Hemma-hos.

Helena i sitt soliga kök. En av funkisens grundstenar är ljusinsläpp från alla håll.

Helena är kreatören som lämnade jobbet som AD i reklambranschen för att satsa på eget företagande. Driver idag välbesökt blogg och instagramkonto som hon fyller med inspiration till hemmet, med recept och eget skapande, allt fotograferat hemma i funkiskåken. Syns som inspiratör i TV och tidningar samt hörs i radio. Nominerats två år i rad som Årets Inredningsbloggare i Elle Decoration och vunnit pris som Årets Innovatör i Stora Influncerpriset.

Nu har du chansen att lägga en röst i tävlingen och Årets Inredningsbloggare i Elle Decoration 2019. Rösta här!

Helena inspirerar mig mycket och balanserar mellan det eleganta och det fantasifulla i ett område som enligt mig ofta kan blir ”för mycket”. Men hon pysslar och inspirerar med en äran och är dessutom en mycket sympatisk, ärlig och kärleksfull person. Håller tummarna!

Funkis.Sy.HelenaLyth.C.Julner.PlazaOch du löp och köp Plaza nu!

Foto: Sofi Sykfont och detaljbilder, Camilla Julner.