Nu grottar vi ner oss i tapetträsket

På Långholmen finns Handtryckta Tapeter som ligger inhyst i ett kulturhus, som tidigare varit fångvaktarbostad, mitt i Stockholm, fast på landet, med sjöutsikt över Mälaren mot Kungsholmen. Här i det lilla familjeföretaget har man arbetat med att rekonstruera och nytillverka historiska tapeter utifrån fragment från gamla tapeter sedan mer än 30 år. Jag fick tillfälle att besöka Handtryckta Tapeter och lärde mig en hel del.

C.Julner_Handtrycktatpeter.verycamilla.designbloggarna.se

Här en underbar bård i en vacker men giftig färg, som tryckts på nytt, schablonen i trä är tillverkad av Mats och används precis som man gjorde förr, helt för hand.Ett otroligt hantverk.

C.Julner_Handtrycktatpeter.verycamilla.designbloggarna.se

 

C.Julner_Handtrycktatpeter.verycamilla.designbloggarna.seIMG_5219

Tusentals rullar med gamla tapeter som har skänkts av privatpersoner och byggare som har hittat på vindar och källare finns i deras mönsterbank.

C.Julner_Handtrycktatpeter.verycamilla.designbloggarna.seI

Färgerna har bleknat och originalet lär ha sett ut såhär.

C.Julner_Handtrycktatpeter.verycamilla.designbloggarna.seIAtt Mats Qwarfordt älskar sitt hantverk och tapeter går inte att ta miste på. Han har återskapat tapeter flera slott, såsom Haga Slott, många herrgårdar, torp, Skansen och många filminspelningar.

C.Julner_Handtrycktatpeter.verycamilla.designbloggarna.seIMG_5218

För att återskapa den hantverksmässiga känslan, gäller det att det inte ser helt perfekt ut. Om du tittar noga ser att det finns en missmatch och det ska ju vara, det är autentiskt. På 1700-talet lär det ha varit många duktiga tapetmakerskor i Stockholm som tryckte tapeter hemma i sina kök när barnen hade somnat. Tapetmakerskorna fick både respekt och god ekonomi och var i bland riktigt duktiga konstnärer.

C.Julner_Handtrycktatpeter.verycamilla.designbloggarna.seIMG_5215

Nu är det inte alla som som kan skaffa en fin handtryckt tapet i sitt gamla hus, även intresset har vuxit enormt på senare år. Därför har nu Långholmens handtryckta Tapeter inlett ett samarbete med Scandiwall. Här en skiss som har valts ut som ett av de tiotal mönstern som finns i den digalt tryckta kollektionen. Kollektionen innehåller mönsterbilder från 1700-tal fram till 1970-talet och går att måttbeställa på scandiwall.se.

C.Julner_Handtrycktatpeter.verycamilla.designbloggarna.seIMG_5216

Här är ett av de andra mönstren med förlagan inramad på väggen bredvid. Priset ligger på 398 kr/kvm. Jämför man både kvalité, uttryck och pris tycker jag att Sandbergs historiska tapetkollektion, Tradition, är mycket vackrare i limtryck ”våttivått” i många färger och känns mer genuin. Se mitt förra inlägg, om Sandbergs tapeter och från Hälsingland och Unescos Världsarvsskyddade hälsingegård Bommars med sina otroliga originaltapeter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *