Alberto Alessi och jag

När Alberto Alessi lärde mig koka kaffe

Jag fick tillfälle att besöka Alberto Alessi i hans och hustrun Lauras hem, i norra Italien vid den vackra sjön Orta. Där i det fantastiska köket lärde han mig hur man kokar det bästa kaffet. Han berättade att det var hans morfar Alfonso Bialetti som skapade den berömda Moka Express 1919, kaffekokaren som finns i var mans hem i alla länder kring Medelhavet. Sonen Renato lanserade den under 1950-talet med tecknade reklamfilmer Carosello Bialetti som gjorde den omåttligt populär. Nu kunde man dricka kaffe hemma som på café, ”In casa un espresso come a bar”. Morfar Alfonso var totalt ointresserad av att den blev en världssuccé som sålde i över 200 miljoner exemplar. Renato Bialetti avled nyligen 93 år gammal och kaffekannan med den lille tecknade mannen med mustaschen lever vidare.

Carosello Moka Express Bialetti

Alessi arkivenI Alessis arkiv med kaffekokare, prototyper som aldrig kommit i produktion.

Alessi outlet shop

Alessi outlet shop i Omegna, vid fabriken.

Alessi fabriken

Här sitter jag lite nervöst och väntar på Mr Alberto Alessi i fabriken, för att åka hem till huset och vinodlingen.

Hemma hos Alberto och Laura AlessiKokar kaffeBästa kaffet i ”moka express” kannan som Alessandro Mendini ritat för Alessi, för att hedra morfar Alfonso.

Mera kokar kaffe

Mr Alessi säger att arkitekter inte ska rita kök om de inte kan laga mat. Här har Mendini, som också ritat köket, inte tänkt på att kastruller tar plats och spisen är helt feldimensionerad.

HemlighetenHemligheten med att brygga i den här sortens kanna är att inte packa kaffet hårt.

Fotografen i Ron Arads stolFotografen Jörgen Reimer provsitter Ron Arads prototyp.

PulcinaPulcina som är den senaste kannan i espressofamiljen är den snyggaste jag har sett på länge. Den fick Design plus, Ambiente mässans pris för innovativ design i år. Dessvärre funkar den bara på gasspisar och förhoppningsvis kommer den så småningom också för induktionshäll….

PulcinaLaura och Alberto AlessiVi tackar Alessis för en härlig visit, bakgrunden syns hans svenska robotkompis.

Foto: Jörgen Reimer, Camilla Julner och Alessi pressbild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *