Yvonne_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

Grillbitch nr 1 i Provence

På besök i Provence där min väninna Yvonne a.k.a Grillbitch Nr 1 tog mig med på en grönsakssafari för alla sinnen, till den lokala bonden. Allt är ekologiskt odlat och bonden och hans fru har stammisar som abonnerar på säsongens grönsakslådor, med de finaste grönsaker och örter, men här kan en också boka vin och köttleveranser. Det som inte går åt till stammisarna kan en få handla av. Vi handlar mer än vad vi orkar bära och har en härlig målbild av en grönsaksorgie på Yvonnes plancha i hennes trädgård.

Courgettes_rondes-Grillbitch-Provence-Verycamilla.se

Runda små fina squash (courgette) att fylla och gratinera.

Aubergine_Grillbitch_Verycamilla.se

Aubergine i underbara former

Grillbitch_provence-Haricotsverts-Verycamilla.se

Och de mest delikata hari couverts som nästan inte behöver kokas.

Greenhouse_Grillbitch_provence-Verycamilla.se

Trots att de redan har skördat en längre tid är det fortfarande tid för fler småplantor att komma i jorden. Måste erkänna att jag är lite avundsjuk på det franska klimatet vad det gäller odlingssäsongen. Mina små skördar på kollo är mer som en liten, liten aning av vad det skulle kunna vara här. Tur att det finns härliga marknader att handla på hemma i stan, (och runt om i Sverige med för den delen). Jag tänker på Bondens Egna Marknad från augusti till slutet av oktober. Och så finns Gårdsnära, där en kan söka närproducerade härliga grönsaker, ägg och andra gårdsproducerade varor. Annars kan en besöka gårdarna i Sörmland kring Södertälje  och Järna, till exempel Skilleby trädgård som delvis drivs med hjälp av volontärer.

FarmGrillbitch_provence-Verycamilla.se

Granne med bonden ligger den vackra gården där man säljer hemlagade marmelader och honung. Keramik och korgar som också görs av familjen på gården, finns också till försäljning.

Shopping-Grillbitch_provence_Farm-Verycamilla.se

Under skuggan i mullbärsträdet kan man få ett glas hemgjord lemonad.

Yvonne La Grillbitch in action

Cat_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

Hemma hos Yvonne och hennes katter, börjar vi med ett glas bubbel i hennes gamla fina slipade glas.

Bubblor_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

Legumes_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

I köket väntar en stor underbar kall tomatsås kokad på de fina tomaterna från bonden och en fyllig sås på mixad basilika och fetaost och en chunky pesto som ska ätas med auberginen och squash i ganska tjocka skivor och rivet citronskal. Auberginen har hon strött med lite salt för att dra ut vätska och om de är gamla och inte lika nyskördade drar saltet även ut den lite bittra smaken. De spröda paprikorna  och chilin är delade rakt av och äts med kärnor och allt.

Marinad-Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

LaPlancha_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

Väl på La Planchan, som är en spansk stekhäll som blivit vääääldigt populär i Frankrike på senare är det mycket hett. Upp till 300 grader, så man får använda en olja med hög flampunkt, solrosolja, eller jordnötsolja går bra. Yvonne är en riktig Grillbitch, hon lagar det mesta av sin mat på planchan. Det kan vara hela sardiner, eller moules. För det har gjort ett smart ikeahack, för i en salladsskål har hon borrat fast en träknopp så hon kan använda den till en cloche, (klocka) ett stor och rundat lock så att alla goda aromer verkligen får cirkulera där inne med musslorna, eller grönsakerna, eller vad det nu är hon har på gång.

Balsamico_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

Tricket heter balsamico vinäger, eller annan vinäger och på med locket, som i Spanien. Kolla in hennes underbara häck med rosmarin.

Yvonne2_Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

Chilli.Grillbitch_Provence_Verycamilla.se

En fin avslutning på en underbar måltid med grönsaksfrossa; färsk getost som fått ett lager riven chilli över sig.(som först varit fryst, så att den går att riva).

Grillbitch_provence-VY-Moissac_Verycamilla.se

Tack, härliga Yvonne för en underbar höstdag med oförglömlig matupplevelse i det sköna Provence.

 

Om du vill läsa mer om konstnärsliv i Provence följ gärna min blogg här och mer om dofter av vitlök här!

 

Foto:Camilla Julner

Comments 6

    1. Post
      Author

      Åh vad roligt att du tycker om mina bilder. Tyvärr är det ju väldigt torrt och bränt, det har inte regnat på väldigt länge!Det kommer lite mer därifrån snart med Michels konst och så. //Camilla

  1. Post
    Author
  2. Post
    Author

    Åh, vad roligt. Ja det är mycket kring maten där nere. Handla, laga och njuta av maten. Bon appétit!//Camilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *