Glad och god påsk med häftig design och Dali

Åhhh, jag älskar när jag får kopplingar och sammanhang framåt och bakåt i tiden mellan design, konst och kultur. En sån upplevelse fick jag nyligen i Milano på den stora möbelmässan Il Salone, då jag besökte BD Barcelonas monter. Förutom nyheten skåpet Shanti av Doshi & Levien som var urfin i linje med BD Barcelonas ambition att producera bra  och annorlunda skåp. fanns här också något som gjorde mig väldigt lycklig….

m_BD Shanty 1

Skåpet Shanty av Doshi & Levien

BDBarcelona Maison

I Paris på Maison & Objets mässan fastnade jag för Jaime Hayóns ute- och inomhusstol från kollektionen Gardenia, för DB Barcelona, andra delar av kollektionen fanns med i Milano.

 

Men tillbaka till Il Salone och DB Barcelonas monter.

 

Här visades också en uppdaterad kollektion som är signerad Salvador Dali. Den kom redan 2009 i svart, som Black collektion. För att minnas den store konstnären och surrealistens  dödsdag, 20 år tidigare. Salvador Dali hade nämligen ritat möbler och inredningar redan under 1940- och 50 talet till bland annat en klubb i Acapulco (i form av en igelkott!) och en bar i Kalifornien. DB Barcelona som är en grupp designers som ses som oförskämt rebelliska. De startade ur en frustration över det normativa under 1970-talet. Under en expertgrupp ledd av Oscar Tusquets har man tagit fram möbler i sann Salvador Dali-anda, parallellt med sina egna kollektioner.

g_DSC_2997

Lammet/byrån Xai är inspirerat av en målning

Lammtavlan

Xai ”Interpretation project for a stable-library” by Salvador Dali, 1942

© Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, Barcelona, 2014
© Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, VEGAP, Barcelona, 2014

 

Mesa_2_Baja_sola

Gala, bord i polerad mässing och marmorägg

Guldstolen

Muletas an CajonesBesk

I have no words for this….! I looooove it!

IMG_4215

Gala och Salvador Dalis hem i Port Lligat.

Jag besökte Dalis museum i Figueres i Katalonien förra sommaren, och de gamla fiskarhusen i Port Lligat, som var hans och Galas favorithem. Det är ett väldigt personligt litet museum som är helt fantastiskt och lämnat i ett skick som om de fortfarande bodde där. Det ligger inte långt från den gamla fiskebyn Cadaqués, där Dali var uppvuxen, men även Joan Miró och Pablo Picasso vistades.

MuseoDaliFigueres

Dali Theatro Museum i Figueres.

Salvador och hans älskade musa Gala hade valt den gamla teatern i Figueres som plats för sina samlingar och byggt upp den från ruiner då den var utbombad efter det spanska inbördeskriget. De skapade ett helt otroligt museum, med unika samlingar som anses vara den största surrealistiska samlingen i världen. Se bara utsidan som längs de yttre väggarna som är dekorerat med bröd, en stark Dali-symbol och de stora äggen på taken. Äggen återkommer ofta i Dalis verk och liv. Han och hustrun Gala trodde nämligen att de var gudar och skulle återfödas en dag i stora ägg. Här finns också ett nyare museum med en otrolig smyckeskollektion som Dali lät utföra för amerikanska investorer och konstsamlare på 1940- och 50-talen. Tips! Om du ska besöka museerna, kolla innan  och boka tid för besöken även i hemmet i Port Lligat. Det finns även ett mindre slott i Púbol, som paret bebodde och som Gala, bodde i efter Salvadors död.

Mer om Dali kommer i nästa inlägg.

Glad Påsk!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *