21_Schaudepot_collection_low

Vitra Design Museum öppnar upp sina samlingar

02_Schaudepot_exterior_lowI kväll öppnar Vitra Schaudepot, himmelriket för alla designnördar i den lilla staden Weil am Rhein, en bit utanför Basel mitt i Europa. I Vitras Campus där en del av produktionen sker och deras flag shipstore Vitra Haus finns, ligger också den nya museibyggnaden ritad av Baselbaserade arkitekterna Herzog & de Meuron.

Schaudepot_ext_Vitra Campus.C.Julner_2016-50

Byggnaden i brutet tegel som murats med kortändan utåt hänger ihop med de äldre fabriksbyggnaderna som rymmer arkiven under jord.

Schaudepot_cafe_Vitra Campus.C.Julner_2016-8Caféet med möbler från Artek.

Schaudepot_int_Vitra Campus.C.Julner_2016-66Utställning är lättöverskådlig och alla objekt har katalogiserats i ett digitalt arkiv och databas som också är nåbart via webben. Kolla här!

Arkiven bygger på de privata möbelsamlingarna med mer än 7000 objekt har ägarfamiljen Feldbaum samlat i över 25 år. Den större delen finns i långa kulvertar under jord och i det nya museet finns en permanent utställning i kronologisk ordning från 1880-talet till nutid, visas upp och ur arkiven kommer hela tiden temautställningar att visas. Just nu, ”Radical Design” med 1960-tals design. Vitra Design Museum, som finns sedan tidigare kommer att fortsätta att ha längre temautställningar som också turnerar runt i världen.Schaudepot_reasarch_Vitra Campus.C.Julner_2016-41 Här finns ett stort bibliotek och ett materialbibliotek som är tillgängligt för dem som vill forska kring den moderna möbelhistorien i västvärlden. Här finns en härlig shop och det mesta för de verkligt designintresserade och det är väl värt ett besök, minst en heldag.

Schaudepot_Thonet_Vitra Campus.C.Julner_2016-18Schaudepot_Exhib_Vitra Campus.C.Julner_2016-

chaudepot_Mackintosh_Vitra Campus.C.Julner_2016-16Här finns både rariteter som Mackintosh och populära möbler som Billybokhyllan från Ikea i arkiven.

Schaudepot_Casssina_Vitra Campus.C.JulnerCassina och Le Corbusier.

Schaudepot_Marylin_Bocca_Vitra Campus.C.Julner_2016-31

Schaudepot_Mathson_Vitra Campus.C.JulnerBruno Mathsson finns också här.

Schaudepot_Prove_Vitra Campus.C.Julner_2016-19Prouvé..

Schaudepot_Memphis_Vitra Campus.C.Julner

Och de lite roliga Memphismöblerna från 1980-talet…

chaudepot_M.Newson_Vitra Campus.C.Julner_2016-35Och de otroliga skapelserna av Marc Newson 1985-88.

Schadepot_3344_Vitra Campus.C.JulnerEn av mina favoriter, av Joris Laarman.

Schaudepot_Ron_Arad_Vitra Campus.C.Julner_2016-34Och Ron Arads skulpturala stolar…

Schaudepot_Modern_collectables_Vitra Campus.C.JulneJasper Morrison tidiga skapelser med andra nutida som redan är designklassiker.

Schaudepot_Moderns_Vitra Campus.C.Julner_2016-28

Schaudept_Seymor_Vitra Campus.C.Julner_2016-26Jerszy Seymores plastskapelse lär få nya kamrater och man räknar med att det finns plats för minst tio års ytterligare samlande för Feldbaums.

Foto 1, Vitra Design Museum Mark Julien Lanoo.

Foto 2, Vitra Design Museum Florian Boehm.

Övriga bilder:Camilla Julner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *