Unik miljö med fantastiska tapetskatter

Här är Bommars, i byn Letsbo i hjärtat av Hälsingland. En av sju unika Hälsingegårdar som har förklarats särskilt intressant för vårt gemensamma världsarv och blev 2012 inskriven i UNESCOS Världsarvslista. Det finns många andra fantastiska Hälsingegårdar som ”bara” fått den Svenska betäckningen Byggnadsminne, som också är väl värda att besöka. Gården finns omnämnd redan 1542 som Oppigård, och det var 1845 som just de här husen byggdes upp igen efter en häftig brand som ödelade den tidigare gården helt och hållet. Det var under en tid då Hälsingland var väldigt rikt tack vare sitt lin och linodlingar. Vi var här förra helgen och träffade familjen Envall som äger gården och som bor i de moderna delarna. De har guidade visningar varje dag, tunnbrödsbakningskurser och urskogsvandringar som kan bokas via deras hemsida. Se här!Stora_huhset_Bommars_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarna

WORLDHERTAGE_LOW_Karl_Erik_Bommars_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarna

Karl-Erik bodde här som liten och berättade många spännande historier om livet förr i tiden.

Fasaderna bär spår av röd färg, men de har inte inte målats på 150 år, så det är solen som blekt timret.

WORLDHERTAGE_LOW_Bommars_Ext_forstu_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarnaNyligen gavs det ut frimärken med Hälsingegårdar och Bommars gård finns med i tre motiv, bland annat förstukvisten.

Worldheritage_LOW_Nedre_Hall_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarnaNär man får en Världsarvsstämpel innebär det  att man är skyldig att bevara det gamla och det kan man få visst ekonomiskt bidrag för, men inget annat stöd. När man renoverade hallen hittade man gamla marmoreringar som var skadade bakom masonitskivorna. De restaurerades varsamt.

WORLDHERITAGE_LOW_Bommars_galge_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarnaI trappan upp till övervåningen möttes vi av gamla blommiga tapeter och en brokig bård, galgen och hängaren är nog luffararbeten. Fina tycker jag.

WORLDHERITAGE_LOW_Bommars_Dorr_Sal_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarna

 

WORLDHERITAGE_LOW_Textilrum_horn_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarnaI textilrummet samlades kvinnorna för att beundra husmors färdigheter i sömnad och vävning. Här hänger Karl-Eriks mormors brudlakan som hon sydde som 20-åring. Väggarna är schablonmålade med marmoreringar i mitten. Marmoreringarna kom med tiden att bli väldigt personliga och de som är riktiga kännare kan se vem som har målat vad.

LOW_Sal_int_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarna

Festsalen med en väldigt speciell öppen spis är inspirerad av en italiensk antik stil, i kolonnliknande form.

WORLDHERITAGE_LOW_Sal_sang_fonster_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarnaSängarna står bäddade i salen som bara användes för fester, med de finaste linnelakanen, men de var inte för gästerna att sova i, utan var mest för att visas upp, berättade Karl-Erik.  Väggarna är tapetserade med en storblommig tapet, som är svensktillverkad efter en fransk papperstapet, som också finns på herrgården Ekebyhof utanför Stockholm. Den skiljer sig från originalet i färgsättningen och det som är så märkligt och kreativt sättet att tapetsera. Mellan skarvarna tyckte man att det var fint med schablonmålade pappersremsor och överst har man valt en tapetbård med mycket mönster och färg. Det som också är så är speciellt är att bönderna hade valt att kopiera exklusiva herresätens inredningsstil och använde den i kombination med sina egna inredningstraditioner med schablonmålning. En vågad och häftig stil.

WORLDHERITAGE_LOW_Sal_sang_Bommars_Halsingland_Kulturarv_2015_Verycamilla.designbloggarnaMer om den fantastiska  Hälsingegården Bommars följer i nästa inlägg.

Comments 2

  1. Pingback: Äntligen, den spännande fortsättningen om vårt världsarv! | Very Camilla

  2. Pingback: Nu grottar vi ner oss i tapetträsket | Very Camilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *