Trender 2017 Kelim Kinship och resor

Forsätter på mina egna tolkningar av Trendstefans trender 2017, från Stora Trenddagen som han presenterade i veckan. Turen har kommit till Kelim Kinship. Var tvungen att kolla upp kinship och det är ett fint ord som står för lite olika saker, gemenskap, släktskap, omsorg och band. Jag gillar det och jag gillar det urbana uttrycket, de sköna starka färgerna och hantverk. Värme och resor.

Jag tycker att själva sinnebilden för just allt detta, är den underbara ryggsäcken från Brittiska House of Hackney, som de har ritat för Eastpack. Den finns också som kudde. Med den kan man stanna hemma i soffan och resa i fantasin. Lånade kudden till min styling i montern för Engblad & Co, som var huvudsponsor för Stora Trenddagen.

Orientalism och eskapism med blickar mot andra kulturer och drömmar om en annan tillvaro finns med i temat. Men vi tar in andra kulturer och kunskap, som kommer att sätta avtryck hos oss i vår kultur. Afrika och Mellanöstern inspirerar. Kelim och de mörkröda tonerna kommer starkt, men också brunt, sandfärgat och denimblått. Med basenkla former i keramik, textil och möbler, som ser ut som om de kom från en småskalig produktion hos en ursprungsbefolkning.Men hantverket överraskar.

Trends_verycamilla_SchonstaubBilden av den märkliga mattan, som även Stefan visade i sin presentation är värd sin lilla förklaring. Den är lånad från Londonbaserade designgalleriet Mint i Kensington. En tromp-l’oeil med dekorativ bild, som skulle kunna vara ett digitalt tryck. I själva verket är mattan ett mästerverk vävd i ull av iranska mattvävare i en innovativ vävteknik. Med en ”hög upplösning” av det fotorealistiska motivet på 1 620 000 punkter per kvadratmeter. Mattan finns i begränsad upplaga hos designgalleriet Mint med saker utöver det vanliga, design av Veli och Amos Schonstaub.

LDF_2016_Verycamilla-57 Jag reser ganska mycket i mitt jobb och privat. Men min sköna känsla för att resa har fått en besk bismak. Alla stackare som är på flykt från krig och fattigdom, reser för att de måste fly. Inte så bekvämt och kommer inte alltid fram till sin destination. Lamporna från Brokis, ser jag som flöten och livlinor. Alltid en liten tröst?

LR MH F 15MulberryHome-Verycamilla.se LR MH F 24MulberryHome-Verycamilla.se

Inspiration från beduinerna, de resande blåklädda folket i Nordafrika hos Mulberry Home Festival.

LR HRP.GPJBaker.Verycamilla.se 19

Kartor och gamla ritningar har alltid fascinerat mig. Min pappa samlade på antika kartor och han hade säkert gillat den här fåtöljen. Tyget i linne, från GP&J Bakers Historic Royal Palace Collection,är hämtat från gamla arkiv i Tower of London med ritningar från slotten i London, perfekt för att drömma dig bort.

Själv laddar jag inför Formex i nästa vecka, tätt följt av Maison & Objets i Paris.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *