Trender 2017- Historien ger oss både nu- och dåtid

Gott Nytt År 2017!

En av de sakerna som jag verkligen älskar med nyåret är att summera det gamla året och sedan se framåt. Alla krönikor inom olika områden med tillbakablickar och analyser. Jag har levererat mina spaningar som ni kommer kunna läsa framöver i NK Stil och resemagasinet Voyage. Det är ett ständigt pågående arbete att observera och kul att se hur ens egna  tankar kring vår tid faller ut. Vi Designbloggare fick en liten förhandstitt på TrendStefans trender i november. Det kommer mer av dem på Stora Trenddagen på tisdag i nästa vecka, den 10 januari. Du kan tävla om biljetter för dig och en vän om du går in på Hannas Gröna, nu omedelbart. Under den här veckan plockar jag något av Stefans trender och adderar med något från mina betraktelser.

Först en tillbakablick,  lååååångt tillbaka. 2017 är året med många jubileum. I år är det 100 år sedan i oktober Ryska Revolutionen och i december firar Finland 100 år som självständig republik. Det kommer att märkas. För historien är något vi börjar uppskatta mer och mer i våra oroliga tider,  något som jag också har observerat. En av Stefans trender kallar han just;

OLD is the new black

05_mw_rijks_the_milkmaid_450x318

En riktig kioskvältare framförallt i Holland är hyllningen till de gamla 1600-tals mästarna i boken, Rijks The Masters of the Golden Age. Det tre år långa arbetet av boken leddes av Marcel Wanders, och kommer ur den djupa kärleken till det Holländska kulturarvet och målningarna av Vermeer, Rembrandt och alla som finns i Rijksmuseums Gallery of Honour. Om man inte känner till sin historia och hur världen sett ut, kan man inte skapa något nytt i dag, förklarade Marcel Wanders, då vi sågs i Milano under designveckan. Den otroligt vackra boken Rijks finns i tre olika editioner, där den största väger 40 kg och endast finns för beställning, har äkta guldemblem på omslaget, en silveredition och en mer normal coffiee table book size på 5 kilo. Det unika med boken är att bilderna är reproducerade i 100 procent. När såg du en konstbok med tavlorna i exakt samma format som den som finns på väggen i det där museet? Nästföljande sidor zoomar in i bilden och nu levande konstnärer och formgivare har analyserat vad just den bilden har för betydelse för dem. Vackert kalligraferad text, ger ytterligare en dimension. Här kan du beställa och läsa mer om boken som levereras med vita bomullsvantar och ett eget litet bord, i de två större editionerna. Och gamla oljemålningar med guldramar, det kommer ALLA vilja ha 2017, säger TrendStefan.

14_mw_rijks_the_threatened_swan_quote_zak_yacoob_450x318

mw_rijksbook_Verycamilla.se

Foto lånat från Marcel Wanders.

Magis_Arad_Verycamilla.seDenna underbara bilden dök upp i Instagramflödet från Magis. Voido i design av Ron Arad. Placerad i en gammal miljö med ett fint gammal portätt, dynamiskt och så cool. Så upp på vinden bara och leta fram dina gamla släktportätt.
Burberry_MakersHouse.Verycamilla Mer historia och kopplingar till hantverk hittade jag  hos Burberry och Makers House under London Design Festival. Den årstidslösa kollektionen är inspirerad av Virginia Woolfs litterära figur Orlando. Du kan läsa mer om den här och ännu mer här Jag blev fullkomligt uppfylld av dess sköna stil och samarbetet med alla de otroligt duktiga hantverkarna.

IMG_4237Richard Brendon - Verycamilla En annan britt som älskar sitt arv och kanske ännu mer sitt arvegods är Richard Brendon, som gör vackert  benporslin i anrika gamla Stoke on Tents porslinsfabriker. För att kunna använda sina gamla fat har han gjort guldkoppar som passar med de flesta gamla tefat och kaffefat. De speglar dekoren och är en genial återvinning med glans helt enkelt!

OL 26 Osborne and Little har lyckats göra gammal ”tågfåtöljchenille” med en riktigt fin och cool känsla. Lägg därtill den läskigt brunguldiga tapeten i Art Deco stil, så har du en ny och lite kittlande dekadens.
PINCH-Letagqhcaq8f9uuw4yfojqbaAvslutar med ännu ett duktigt brittiskt företag Pinch. Här är den härliga divanen som var omåttligt populär under 1800-talet i en ny tappning.

Den historiska trenden visar sig genom personliga äldre föremål, som har använts industriellt, eller handverktyg för olika hantverk. Hantverk står högt i kurs. Likaså gamla oljemålningar och tavlor gärna i gamla tunga guldramar. Sammet och fransar. Mustiga färger. Nostalgiskt och sofistikerat i guld och mässing. Lyxig elegans. Jubileum som gör arkiven intressanta och viktiga.

Foto: Camilla Julner och pressbilder, Marcel Wanders,Magis Official, Richard Brendon, Osborne and Little, Pinch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *