Trender 2017 -SOPOR is the shit!

Visst vi är trendtrötta och reagerar med antitrender, speciellt som välden ser ut i dag med terrordåd och miljökatastrofer. MEN de företag som inte har återvinning och miljö på agendan är illa ute, ungefär så sa TrendStefan på våra bloggdagar i Varberg i början av november. Här kommer fortsättningen på trendspaningen 2017 med avstamp från TrendStefans spaningar (och mina egna reflektioner), som han presenterar redan i morgon bitti i TV4s Morgonsoffa och på Stora Trenddagen 2017 nu på tisdag här i Stockholm. Bloggkollegan Jimmy Schönning och jag själv har redan berört något av trenderna, läs här.

WASTE är en av de mest spännande trenderna tycker jag och vi har läst om zero waste och FNs beräkningar att om vi minskar matsvinnet och slänger noll procent av maten i stället mot 40 procent, skulle vi kunna mätta 2 biljoner människor, till. Stjärnkockar i New York har tävlat om att skapa mat av sådant som annars skulle hamna i soptunnan. Det  kokas buljong av skämda grönsaker och man gör öl av gammalt bröd. Det finns oändligt många exempel på trenden.

I London och på Milanos möbelmässa presenterades ett uråldrigt gammal koncept, som har fått i princip alla världens designmagasin att häpna. The Shit Museum skapar material av kogödsel, den finaste leran från Toscana och halm något som de har patenterat under namnet MERDACOTTA. Deras koncept och lantliga basala former applåderas unisont.

Designbloggarna_Trender2017_theshitmuseum_Verycamilla.se_1220 Designbloggarna_Trender2017_theshitmuseum_Verycamilla.se_1225 Designbloggarna_Trender2017_theshitmuseum_Verycamilla.se_1229 Designbloggarna_Trender2017_theshitmuseum_Verycamilla.se_1230Sittkuber och bord, krukor och klinkers kan väl absolut funka, men  matporslinet , trots att det är glaserat på insidan, ja jag vet inte, vad tycker du?

 

Evighetskoncept av återvunnet trä

Att återvinna rivningsmaterial är inget nytt, enligt den holländske formgivaren Piet Hein Eek som har tillverkat vackra möbler av gammalt återvunnet trä i egna snickeriet, sedan tidigt 1990-tal. Alla bord är unika och skräddarsys efter kundens önskemål om storlek och färgställning. Det är Piet själv som synar och godkänner kompositionen. Designen är själva hjärtat i produktionsprocessen. Allt trämaterial fogas omsorgsfullt samman och slipas ner och den slutgiltiga finishen, som är karaktäristisk för Piet Hein Eeks möbler, består av 6-7 lager lack på de målade och slitna träbitarna.

Trendspaning _LDF 2016_C.Julner (1 av 7) Trendspaning _P.HIEN EEkLDF 2016_C.Julner (4 av 7) LCP i London, under London Design Festival visade Piet Hein Eek upp en stor och stadig köksbänk gjord av kraftiga träbjälkar. En serie med ett helt nytt kökskoncept, nya material föder nya idéer. En imponerande form med något som enbart ser ut som just grova träbjälkar i en prydlig hög, men som visar sig ha smidigt rullande stora kökslådor att dra ut.

Trendspaning _LDF 2016_C.Julner (1 av 3)

Skulptur av gammal återvunnen elektronik skapad av Piet Hein Eek hos SCP.

LDF_2016_Verycamilla-59Jag bara älskar den här bordslampan av en återvunnen espressokanna som jag såg i London i höstas. Den påminner mig om de sinnrika uppfinningarna som smarta hemmafixare gör sedan lång tid tillbaka, för att de kanske inte har några andra val på kontinenter som Afrika och Indien. Det är humoristiskt och härligt, men faktum kvarstår att det finns riktigt stora problem att lösa med vår överkonsumtion och sopbergen som växer.

Foto:Camilla Julner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *