Trender 2016 Slöjdåret

Trender 2016

Livet är fullt av kontraster och de som inte håller med mig om guld och glamour, ( se mitt förra inlägg) kanske hellre dras åt det naturliga och ursprungliga, eller varför inte båda. Under förra året såg jag mycket som fick mitt hjärta att hoppa till i halsgropen- för JA jag gillar slöjd och handens verk, som ger mig en känsla och med ett hantverk som bara föds för att det måste komma fram. Precis som konsten, fast oftast mer anspråkslöst. Ja, det har varit lite töntigt och nördigt med slöjd och nu i nörderiernas tid år 2016, kommer det att kännas alldeles naturligt underbart och bara fint och kanske lite provocerande!

MINT-LDF15-Nendo.verycamilla.designbloggarna.se

Här är några av min favoriter och jag är övertygad om att det kommer fler 2016. I ett av Londons designhypade gallerier, Mint, medverkade Nendo ( som är en ultra minimalistisk japansk formgivare) i utställningen under London Design Festival, utställningen  Tvistig tradition, sina otroligt fina stolar och bord med blandat trä och flätade kalebassliknande stolar.

MINT-LDF15.verycamilla.designbloggarna.seSagolika och geniala golvlampan och vikväggen, också Mint i London.

Formex.Hemslojd.verycamilla.designbloggarna.se

På Formex i augusti fick slöjden stor plats i utställningen på entrétorget.

Kaffe.m.attityd.Hemslojd.verycamilla.designbloggarna.se

Industriformgivaren Christoffer Ohlander hade skapat en underbar bryggare som känner av om kaffet ekologiskt, och om det inte är ekologiskt, ger den ifrån sig ett morrande ljud. Ett slags gerillanyslöjd?

Mira.Slojd.verycamilla.designbloggarna.se

Bakom MB Form med halländskt broderi finns Mira Bodiroza Lindh och allt hon broderar är himmelskt vackert och verkligen uppdaterat. Allt på gammalt linne.

BlasKnada.Hemslojd.verycamilla.designbloggarna.se

Skogsinspiration har keramiken av Elisabeth Otterbring, Blås & Knåda.

taxar.blasknada.Hemslojd.verycamilla.designbloggarna.se

och otroliga tändstickshundar och koppar av Ellinor Boström också Blås & Knåda, berör mig i alla fall.

Skapism.Hemslojd.verycamilla.designbloggarna.se

Men det som verkligen gjorde mig GLAD och överraskad var den fina och edegia tidningen Hemslöjd som blev utsedd till Årets Kulturtidsskrift (läs mer här) i Norden! Med detta omslaget, så rakt igenom okonstlat.

Baqi.Hemslojd.verycamilla.designbloggarna.se

De skriver om snickaren Masoud Adbul Baqis i Afghanistan, som försöker rädda träsniderikunskaperna från att försvinna i skuggan av kriget.

Barnvagn.Hemslojd.verycamilla.designbloggarna.se

Om mamman som byggde sin egna barnvagn, då hon möttes av en arrogant försäljare.

Famnen.verycamilla.designbloggarna.se

och om de underbara materialen som blir små konstverk i Ulrika Roslund Svenssons händer och hennes egna filosofi Skapism.

För dem som är intresserade av mer om tidningen Hemslöjd, kom till Formfrukost på Scandic Anglais på tisdag morgon, den 12/1 kl 8.00 och lyssna på samtalen om slöjdens framtid med redaktionen och Frida Arnqvist Engström och Stefan Nilsson. Gratis, men föranmälan krävs, info@formfrukost.se. Tyvärr kommer jag inte kunna gå, för jag är på väg till mässan Heimtextil just då. Mer från denna kommer.

Bilder: Camilla Julner, pressbilder Mint shop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *