Stockholm Furniture Fair 2015-Ta i trä!

Överraskande och väldigt fint under Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair, var att det plötsligt fanns så mycket trämöbler i oväntade former, bland annat från det nystartade företaget Zanat. Gediget hantverk i trä med sniderier. Det låter kanske lite väl mossigt och slöjdnördigt och ja det är det kanske. Men se själv hur vackert och alldeles märkvärdigt fint det är.

verycamilla_SFF2015_Zanat_wood_carving_close_up

verycamilla_SFF2015_Zanat_carving_chair

verycamilla.designbloggarna.se_SFF2015_Zanat_chair_holes

verycamilla.designbloggarna.se_SFF2015_Carved_wood

Under devisen Improve your home and improve our world har ledande skandinaviska formgivare, Monica Förster, Harri Koskinen, Sara Helder och Gert Wingårdh tillsammans tagit sig an ett bosniskt möbelsnickeri från förra sekelskiftet för att skapa företaget Zanat. (det lär betyda ett mellanting mellan hobby och arbete, enligt min vän Emir) Zanats första möbelkollektion är ett praktfullt hantverk i massivt trä med hållbarhet i åtanke. Tre produkter har redan belönats med Interior Innovation Award 2015 i Köln på Imm.

verycamilla.designbloggarna.se_SFF2015_Zanat_tables_Harri_Koskinen

Harri Koskinens bord md nedsänkta pölar för skålar, underbart!

verycamilla.designbloggarna.se_SFF2015_Zanat_Förster_bowls_shelfs

Monica Försters skålar….

verycamilla.designbloggarna.se_SFF2015_Zanat_Emir_Zalkic_Gert_Wingårdh_sofa

Emir Salkic, en av ingenjörerna bakom Zanat och Gert Wingårdh i hans fina soffa med sparsmakade dekoren på ryggsidan.

verycamilla.designbloggarna.se_SFF2015_Zanat_sofa_wingårdh_bowls

verycamilla.designbloggarna.se_SFF2015_Zanat_Family_company_FörsterFamiljen och hantverkarna bakom det nya företaget har tillverkat unika trämöbler sedan slutet av 1800-talet. Dess originella träsnideri som används än i dag, nominerades nyligen till att tas upp på Unescos världsarvslista. Formgivarna drogs till dem tack vare sitt engagemang för vad de kallar ”universell hållbarhet”. Det inbegriper inte bara noll träavfall, välskötta skogsresurser och ett minimalt koldioxidavtryck, utan också en skyldighet att bygga upp starka och hållbara samhällen, dels genom att anställa, utbilda och betala rättvisa löner i fattigare delar av världen, men också genom att stödja likasinnade lokala entreprenörer genom att skapa en global marknadsföringsplattform för deras produkter.

verycamilla_SFF2015_two_Castor_wood_Daniel_Svahn

Trä med naturens egna kreatörer, här är Daniel Svahns fantastiska skålar, med ursprungsmaterial som bävrar hade hjälpt honom med. Han visade tillsammans med Made and Merged och Mine Dine hos Clarion Sign Hotel.

verycamilla_SFF2015_Big_Beaver_wood_Daniel_Svahn

verycamilla.designbloggarna.se_SFF2015_Carved_wood_Ashoff

Andra exempel på träsideri i nya former är Johanna Ashoffs fina skärbrädor, som visades på Stockholmsmässan.

verycamilla.designbloggarna.se_SFF2015_Ung_Svensk_Form_umami_servis_bord

Det underbara bordet med tillhörande servis, Umami hos Ung Svensk Form, av Sofia Almqvist, i Greenhouse.

verycamilla.designbloggarna.se_SFF2015_Konstfack_wood

Fina skåpet från Konstfacks studenter.

verycamilla.designbloggarna.se_SSF2015_tools_brdr_kruger_dk

Danska Bröderna Krüger visade stol upp sina verktyg.Helt klart är väl att vi uppskattar hantverk allt mer och mer, det taktila och spåren efter handens verk är nya statussymboler för oss.

verycamilla_SFF2015_Alessi_wood_Marcel_Wanders

 

Så denna servis med ultra teknisk tillverkning med digital eldblästring känns inte riktigt lika härlig. Trots att det är Marcel Wanders design för Alessis sommarkollektion. Synd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *