Stadsodling Vallastaden

Stadsodling och lite till i Vallastaden

Intresset för stadsodling är stort och växer för varje år. Jag är ju själv solskensbonde och odlar blommor, örter och bönor sedan många år på min lilla kolonilott på Norra Djurgården. Vilken avkoppling det är att få sätta händerna i jorden, även om jag önskar att det blev lite bättre avkastning för jobbet. Här kan du se hur det ser ut på vår kolonilott.

Stadsodling som inspirerats av jordbrukslandskap

Nåväl, ämnet för dagen var i alla fall stadsodling då jag bestämde mig för att åka till Linköpings utkanter för att besöka det stora bo- och samhällsexpot Vallastaden. Deras Paradiset, som är en park, med dagis och 76 stycken odlingslotter på för egna odlingar i stadsmiljön i utkanten av Vallastaden. Området är på fyra hektar och ramas in av fruktlundar och olika typer av aktivitetsytor för parcour eller annat kul. Här finns inga egna bodar, eller småhus. Hälften av odlingslotterna delas ut till intresserade i Vallastadsbor och hälften till odlingsintresserade Linköpingsbor och administreras av Linköpings koloniträdgårdar. Intresserade kan maila till paradiset@kolonisten.se.

Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig över tid. I Vallastaden finns också kollektivhus, eller Felledshus, i nästan alla kvarter. Det är ett hus för gemensamhet, som på 1970-talet, då en gemensamt bestämmer vad de ska innehålla. De var inte färdigställda ännu, eftersom det är de boende som ska göra det. Här finns i alla fall möjlighet för att odla i ett växthus med medelhavsklimat, och att ha fester och gästövernattningar. Växthusdelen är 250 kvadratmeter och den uppvärmda delen är på 100 kvadratmeter.

Stadsodling Vallastaden_Ida Gyulai.

Medelhavsklimat för citronodlingar. Foto:Ida Gyulai

Stadsodling Vallastaden

Stadsodling i all ära – här är några av mina favoriter på Sveriges största bomässa

Glasvall.Vallastaden_SandellSandberg.Verycamilla.se

Sandell Sandbergs fasad i glas.

House.redVallastaden_Verycamilla.se

Häftig röd fasad med lapptäcksrutor på radhuset. Många fina fasader fast insidorna var ganska ordinära.

Vallastaden.Vitthus Vallastaden_Verycamilla.se

Vallastaden Expo 2017.

Kö till privatvillorna, som redan är bebodda.

Art.Mural.Vallastaden.C.Julner_Verycamilla.se

Art.Mural.Vallastaden.C.Julner_Verycamilla.se

”Diagram of a Dream” av Mehdi Ghadyanloo, till vänster. Mehdi har målat hundratals muralmålningar, kommer ursprungligen från Teheran. Han har fascinerats av fönstren och har lekt med perspektiven, väldigt fint.

Hokerum. Betonghus.Vallastaden_Verycamilla.seHökerums bygg, deras betonghus-en av mina favoriter. Skulle kunna fylla hela bloggen med deras lägenheter med pool, vinterträdgård och spa-rum.

Speciellt en av de fyra olika temautställningarna i lägenheterna. Här med den fina inredningen i Energi & Estetik, men cyklar i alla rum…

Vallastaden.kok.Vedum.Vallastaden_Verycamilla.se

Hokerum. betonghus Vallastaden

Hokerum. betonghus.Vedumkok. Vallastaden

Hokerum. betonghus Vallastaden

Vallastaden.SofaVallastaden_Verycamilla.se

Hokerum.Betonghus..Vallastaden_Verycamilla.se

Cykelstall.Vallastaden_Verycamilla.se

Smarta cykelstall för många cyklar, finns såklart i området.

Vallastaden.kok.Vedum.Vallastaden_Verycamilla.se

Och det sköna träköket från Vedum med snickarbänken mitt i centrum. (Just så som min mamma har det i sitt vardagsrum). Hökerums bygg, Humle & Hantverk, heter lägenheten där man också har återanvänt gamla dörrar i den annars stramt hållna inredningen.

Vallastaden.kok.Vedum.Vallastaden_Verycamilla.se

Stadsodling VallastadenEn av mina bloggkollegor Jimmy Schönnings hem, 2Rum&grönt, inredd med mycket grönt och skönt.

Trendstefan.Rainbow family. PeabRainbow apartment för Peab, gjorde Trendstefan som också skrivet ett uttömmande inlägg om Vallastaden här. Fin färgsättning i flexibelt boende för regnbågsfamiljen.

Peab.VallastadenFina färger i Sara Garantys lägenhet, Colour My Home också för Peab.

Peab.Vallastaden_HahaSthlmFina golvlampan från Haha_Sthlm.

Peab.Vallastaden.Colours by Garanty.

Peab.Vallastaden.Colours by Garanty.

Peab.Vallastaden.Colours by Garanty.Gillar verkligen färgsättning i detta rummet med utsikten över den färgstarka idrottsplatsen utanför ger en extra färgkick hos Sara Garantys hem.

Peab.Vallastaden.Colours by Garanty.

Peab.Vallastaden.Colours by Garanty.

Här sover man säkert väldigt skönt i Saras fina färger.

Foto:Camilla Julner.

Comments 1

  1. Jag besökte Vallastaden med en vän i veckan och jag blev inte imponerad. Tycker det är för mycket av allt. Kolonin ser dock fantastisk ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *