Video source missing

Sankt Petersburg levererar

Fortsättningen med tips på saker att göra i Sankt Petersburg. Ovan från en magnifik balettkväll på Mariinsky teatern.

V A R N I N G !

Känsliga personer varnas för ett massivt inlägg med överdåd av konst, smycken och kultur. Fabergé museum, Hermitaget med Vinterpalatset och Ryska museet med Vasilij Kandinskijs tidiga målningar, fotograferade i smyg.

Först ut Fabergé museet, som bland annat rymmer väldens största samling av juveleraren Carl Fabergés arbeten. Han och hans ateljéer tillverkade bland annat otroligt avancerade juvelbeströdda överraskningsägg till påsk åt framför allt de två sista ryska Tsarernas familjer.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 15Bålskål i silver med den ryska tvåhövdade örnen.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 11Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 5

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 4De berömda äggen hade alltid ett mekaniskt moment med en liten överraskning. Här ploppar familjeporträtten upp ur det vackra ägget med daggvåta liljekonvaljer i pärlor  och diamanter.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.seDet här ägget är skapat till minnet av den Kejserliga kröningen med innehållet, en exakt kopia av kröningsvagnen i guld.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 6Ägget som är en klocka, där siffrorna roterar runt ägget, är det första ägget som gjordes för kommersiellt bruk, det köptes av en amerikansk industrimagnats hustru med tillhörande armband.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 13Ett annat ägg som är ett bordsur med en liten mekanisk tupp.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 10Det finns totalt 9 stycken ägg i samlingen.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 8Caféet i Fabergémuseet, som öppnade 2013 är kul inrett och serverar goda bakverk och tårtor, som på många andra cafeér på stan.

Designbloggarna_StPete_FABERGE_2016_Verycamilla.se 3

Vitras stolar i specialkomponerad patchwork sits.

Vidare till Vinterpalatset eller Hermitaget som byggdes som bostad åt Katarina den stora och som sedan byggdes vidare av de näst följande Tsarerna. Här finns i dag otroliga konstsamlingar med bland annat Leonardo da Vinci, Michelangelo och Raphael, det är ett av världens största konstmuseum och drivs som ett statligt museum. Se den virtuella turen här.

Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 29På sommaren är det packat med folk och det var inga som helst köer för en vecka sedan.

Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 5Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 8Ett helt galleri med alla generalerna som slogs mot Wellington i slaget om Waterloo, otroligt uttrycksfullt målat med roliga empirefrisyrer.

Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 3Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 13Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 15Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 6Det finns ett helt rum med malaktitpelare och andra objekt.

Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 28Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 39Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 16Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 22Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 7Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 30Flera salar med de Holländska mästarna, Vermeer, Rembrandt och Rubens med flera.

Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 32Designbloggarna_StPete_Hermitgage_Verycamilla.se 3526112016-IMG_2059Vidare till Ryska Museet med både klassisk och modernistisk konst. Här är nog den största målningen jag någonsin sett, med Grekiskt mytologiskt motiv.

26112016-IMG_2034

Väldigt speciellt motiv.

26112016-IMG_2040Ryska modernister, Rodchenko.

26112016-IMG_2041Vladimir Stenberg och inte minst

Vasilij Kandinskijs som vi hade turen att få se i en retrospektiv tillfällig utställning på Russian Museum.

Mer Vasilij Kandinskij, jag fascineras av hans färgrikedom och abstrakta måleri. Han kom senare att ingå i Bauhausskolans konstnärsgrupp.

Ytterligare en Vasilij Kandinskij. En av hans senare målningar, som varit ”försvunnen” såldes nyligen i Sverige på Stockholms Auktionsverk för en rekordsumma, läs mer här.

 

Hoppas att du som orkade dig igenom hela inlägget fick lite behållning av det. Det finns så oändligt mycket mer att se och jag kommer försöka komma tillbaka Sankt Petersburg någon gång.

Foto:Camilla Julner.

Spara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *