Eero.Aarnio.Verycamilla_girl

Sista minuten för utställningen, men inte för sent

för Eero Aarnio, visserligen slutade utställningen på Nationalmuseum Design i dag. Men det är inte en minut för sent för hans ikoniska design, som han tagit fram för kända internationella möbelproducenter. Aarnio blev känd på 1960-talet för sina futuristiska stolar i armerad plast. Jag skrev om utställningen i Stockholm tidigare, som du kan läsa här. Hans möbler är fortfarande eftertraktade och många finns ännu i produktion, bland annat under hans egna försorg.

Utställningen var producerad av Designmuseet och curatorn Suvi Sloniemi i Helsingfors där den visades under sommaren och hösten 2016. Helt i Eero Aarnios anda var scenografin experimentell och lekfull, med rörliga podier runt i utställningsrummet medan andra snurrade långsamt runt sin egen axel. Vid sidan av föremålen presenterades även mer sällan visade originalskisser och material från Aarnios eget arbetsbord och filmer som skildrade designprocessen i fabriken. Hur prototyper tagits fram och det tycker jag alltid är lika spännande att se.

Eero.Aarnio.Verycamilla.Designbloggarna-rotting2

VeryCamilla-EeroAarnio.BasketVerycamilla.se-5När oljekrisen kom började Aarnio jobba i rotting och korgmaterial. Fina stapelbara lätta korgmöbler.

Eero.Aarnio.Verycamilla.Designbloggarna.fatolj

Eero.Aarnio.Verycamilla.Designbloggarna.rocking

Gungstolen från 2003 i läder och krom är utvecklad från en 1980-talsversion som tillverkas i dag i Finland. Under sin karriär har Aarnio belönats i flera internationella möbeldesigntävlingar, bland annat i Cantù i Italien åren 1959 och 1964. År 2008 fick han priset Compasso d’Oro för sin stol Trioli samt Kaj Franck-designpriset. År 2010 beviljades han Pro Finlandiamedaljen och år 2005 Undervisningsministeriets Finlandspris.

Eero.Aarnio.Verycamilla.Designbloggarna.hangingThe Ring chair är en modern gungstol och finns att köpa direkt från Eero Arnios websida.

Här finns många av hans originalmöbler som han själv har kontroll över. En fördel med att överleva sina avtal med producenter. De flesta av möblerna till verkas i Finland.

Eero_Aarnio_Rocket_Foto_Eero_Aarnios_arkiv-Verycamilla.jpg

Rocket pallen för Artek finns både som liten och stor och är ett av hans senare alster. Hans fina linjer är ritade för hand med hjälp en en jättepassare av papper.

Eero.Aarnio.Verycamilla.Designbloggarna.robotsEero Aarnio som har hunnit fylla 85 år var själv på plats vid vernissagen och gillade att utställningen visades på Kulturhuset och passade bra in i 60-tals arkitekturen. De rörliga podierna var robotstyrda med teknik från GIM Robotics Ltd, Finland. Här syns de barnsliga sittmöblerna Happy Bird som han ritade 2015, Puppy 2005, för Magis och Pony, som kom till redan 1973.

VeryCamilla-EeroAarnio.Screw.Verycamilla.se-2Eero.Aarnio.Verycamilla.Designbloggarna.screwScrew table från 1991.

Eero.Aarnio.Verycamilla.Designbloggarna.lamps2Mina absoluta favoriter är nog ändå de skulpturala lamporna Double bubble som finns i flera storlekar och Swan, här på bild framför Aarnios rökbastu.

 

Foto:Camilla Julner, Eero Aarnios websida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *