Rysk underbar kitsch och sex tips i St Petersburg

Verycamilla in Russia Ryssland och St Petersburg ligger närmare än man tror, bara en och en halv timme från Stockholm med direktflyg. Jag säger inte det för att öka på den lite sjuka rysskräcken vi har i detta landet. Ja, visst jag tycker att Putin är jäkligt läskig, men en sak som jag alltid slås av när jag kommer till nya platser är att det faktiskt bor en massa härliga och trevliga människor här också. Kanske är jag naiv, men jag vill tro gott om människor. Att resa och få möjlighet att träffa nya människor, höra deras historia, som inte alltid är den samma som vi får i media och nyhetssändningarna hemma. Jag berättar det här för att det är skönt att bli överraskad och för att få helt nya intryck. Första intrycket av den Ryska visumenheten hemma var inte så rolig och tog mer energi än vad vi hade trott. Men till slut flög äntligen äntligen österut efter ett par jobbiga vändor.

Tips 1.

Var ute i god tid och ha tålamod när du uppmanas att komma med intyg på engelska att du har en hemförsäkring och reseförsäkring, trots att det inte står någonstans på deras hemsida. Tänk på att en fullmakt inte alltid är en fullmakt, hur underligt det än låter.

Verycamilla.se.

Tips 2.

Boka biljetter på någon av alla teatrar i St Petersburg. Här finns en rik klassisk repertoar och det finns mycket att välja emellan konserter, balett och opera. Här är programbladet från Mariinsky teatern där vår syssling från Chicago Christian Knapp arbetar som dirigent. Hans namn står längst ner. Efter ett par dygn i Ryssland börja man haja hur deras alfabet är uppbyggt, tror jag i alla fall.

IMG_5293 Tips 3.

Prova rysk traditionell mat. Rödbetssoppan Borstj med smetana, lätt och läcker vardagsrätt med lite kött i och liksom annan mat här, oftast behöver man både salta och peppra ordentligt. Jättegott.

IMG_5291Ryska pannkakor Blinis med rom, smetana ( tjock syrad grädde) och en vodka.

Verycamilla.DesignbloggarnaVerycamillainRussiaKul kitschig miljö med uppdaterad rysk kurbits, lite häftigt färgval med den mörkgråa bottenfärgen.Restaurangen heter Sadko och är helt ok, trots att den kanske är lite turistig.

VerycamillaStPeteDesignbloggarnaIMG_5309 IMG_5303 Annorlunda och kul julpynt med bröd.

Designbloggarna_StPete_ChurchSpilledBlood_2016_Verycamilla.se 4Tips 4.

Besök en av St Petersburgs landmärken, kyrkan Savior on Spilled Blood. (Alla andra kyrkor som jag har besökt  kan slänga sig i väggen.) Den här kyrkan byggdes upp av Alexander III på den platsen hans pappa Alexander II hade blivit mördad och attackerad av anarkist med en granat. De lär ha funnits de som tyckte att han hade ett för modernt tänkande och ville göra staden alltför Europeisk under slutet av 1800-talet. Sonen byggde helt sonika upp kyrkan i traditionell klassisk Rysk 1600-tals stil, likt den på Röda Torget i Moskva.

Designbloggarna_StPete_ChurchSpilledBlood_2016_Verycamilla.se 5Här finns den största mosaiksamlingen i Europa med 68 olika bibliska scener. Inspireras och fascineras. Kanske kolla in snygga mönster till badrummet och gästtoaletten hemma.

Designbloggarna_StPete_ChurchSpilledBlood_2016_Verycamilla.se 6

 

Designbloggarna_StPete_ChurchSpilledBlood_2016_Verycamilla.se 2Tips 5 och 6 har jag sparat till nästa inlägg så håll till godo så länge!

Foto:Camilla Julner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *