ORDET ÄR FRITT!

Ordet är fritt och är namnet på ett projekt som jag har följt under en lååååång tid, som handlar om att främja lusten att läsa och skriva. Fotografen Niklas Palmklint och Sanna Palmklint och jag har jobbat en hel del tillsammans, och de har passionerat ägnat mycket tid åt att engagera och fotografera utvalda personer, som i sin tur har valt ett ord som betyder något speciellt för dem. Vid ett frukostmöte som vi Niklas, Sanna och jag, hade mitt i förra vintern i en hotellobby på Söder, ser vi en man i svarta kläder, cowboyboots och hatt, inte direkt någon Söderprofil. Niklas känner igen honom som Kinky Friedman, den ende judiske cowboyartisten i världen. Vi fortsätter vårt möte och en liten gnagande känsla stör…Niklas undrar om han verkligen inte ska ta kontakt och fråga om han kan få ta en bild på Kinky för projektet med Ordet. Jag säger -Ja, va fan, go for it, det är ju halva grejen med att va fotograf, tag kontakt. Han kan ju inte mer än säga nej i alla fall, och varför skulle han göra det? Niklas samlar mod och går fram till Kinky och säger: Excuse me Mr Friedman, I’m a photogrpher and a great fan of yours. Would you be kind enough to support my mission to awaken the love of reading among the young? My mission is called ”The word”. All you need to do is to participate in a photo with a word or phrase that means a lot to you. What do you say?

Kinkey Friedman

Niklas bild av Kinky Friedman i utställningen och boken Ordet är fritt.

Sanna Palmklint

Sanna Palmklint projektledare, bildredaktör och Mikael Ahlsén är skribent och copywriter för projektet, och utställningen som kommer att turnera runt i Sverige. Se filmerna och hör deltagarna själva berätta på ordetarfitt.com. Utställningen finns nu runt i Moodgallerian till och med 6 juni, sen åker den till Gotland, se kalendariet här.

Berns Salonger

Niklas hade många att prata med på vernissagen på Berns, han står i mitten mot höger. En del av intäkterna , ( 30 kronor av varje såld bok) går direkt till Bris, barnens rätt i samhället.

Tomas Andersson Wij

Tomas Andersson Wij

Krister Henriksson

Krister Henriksson

ozzamanda

Fri Özz Nûjen och tålamod Amanda Ooms

Miss Li

Barnasinne, Miss Li

Mikael Tornving

Mikael Tornving manar till eftertanke.

Vilket är ditt ord? Mitt är: Bjuda in. Om du vill vara med i Ordet är fritt, på Instagram eller twitter.

  1. Lägg in en bild eller en film på dig själv och ditt ord på din egen Instagram
  2. Hashtagga med: #ordetarfritt.

Sprid via Twitter

Sprid ditt Instagram via Twitter med texten ”Jag är med i Ordet är fritt”, hashtagga med #ordetarfritt och @ordetrfritt (notera stavning).

OCH du, du glömmer väl inte att rösta!?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *