Nyheter från Vitra och Artek stärker stärker designarvet

Artek_Vitra-verycamilla.designbloggarna.se

Var på besök i Vitras och Arteks showroom i förra veckan, där nyheter och nyproducerade möbler ur arkivskatterna fått ta plats.

https://julner.se/wp-content/uploads/verycamilla/2015/12/Aalto.Artek-Vitra-verycamilla.designbloggarna.seAlvar Aaltos skärmvägg från 1936, finns alltid i sortimentet. Lägg märke till bågen under det väggfasta bordet, den kommer igen i hyllan Kaari.

Processed with VSCOcam with kk1 presetHyllan Kaari och skrivbordssystemet är ritat av bröderna Bouroullec och visades första gången på Stockholm Furniture Fair i februari i år, nu finns den äntligen i produktion. Snurrstolen Rival med mjuk sits,  är ritad av Konstantin Grcic, båda Artek.

Kaari.Brourollec.Artek.verycamilla.designbloggarna.se

Vaserna Ruuto, också de bär bröderna Bouroullec’s signatur, för Iittala.

Belleville.Brourollec.Vitra.verycamilla.designbloggarna.se

Borden och stolarna i serien Bellville premiärvisades första gången på Milanomässan i våras. Nätta stapelbara stolar, ritade av bröderna Bouroullec.

Processed with VSCOcam with kk1 preset

Processed with VSCOcam with m5 preset

Jag träffade Edward  Barber och Jay Osgerby i London under London Design Festival i höstas. Här sitter de i sin rymliga soffa Mariposa, som de har ritat för Vitra. De är inbjudna som Guests of Honour till Stockholm Furniture Fair i februari 2016. De har all anledning att vara nöjda; efter drygt 20 år i branschen fick de nyligen London stads designpris, London Design Medal, för sina designinsatser och har många fina möbler, produkter och byggnader i sin portfolio. Allt ifrån ett tvåpunds jubileumsmynt, till OS-fackla, arkitektur och industridesign.

Hyllan, eller rumsavdelaren Planophore, med ställbara horisontella delar har de också ritat för Vitra.
Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Ur Vitras arkiv kommer aluminiumborden, som inte har producerats för konsumentmarknaden tidigare. Designen stod Alexander Girard för,  och ritades för ett amerikanskt flygbolag som trafikerade Sydamerika. Man kan verkligen se att det finns en förkärlek till flygmaskiner och reseromantik från 1950-talet. Går att få med ljus marmorskiva.

Processed with VSCOcam with p5 preset

Ur Vitras arkiv kommer stolen Organic chair, som ritades av Charels Eames och Eero Saarinen, 1940. Soffan Kiki, av Illmari Tapiovaara 1960, kommer vi att få se mer av i Arteks monter på Stockholmsmässan i februari.

Bilder:Egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *