Nu är våren äntligen här-dags att börja gräva!

I går var första dagen med arbete i landen på älskade kollolotten! Kolonilotten ligger på Kungliga Norra Djurgården och inom Nationalstadsparken i norra Stockholm. 100 kvadratmeter i en fyrkant med äppelträd och plommonträd. Jorden är vääääldigt lerig och vi har sol hela dagen som slutar i skön kvällssol. Min man och jag odlar grönsaker och blommor på Söderbrunns koloniförening som helt ovana gröna odlare för 12  år sedan… Det började egentligen med ett koloniträdgårdsreportage som jag gjorde tillsammans med min väninna och fotografkollega Thérèse B. Reportaget var en mer eller heltäckande exposé över Stockholms koloniområden, för Elle Trädgård i det allra första numret. Sen var jag såld på kolonilivet och ställde mig i den långa kön till en lott.Husen, eller bodarna får max vara 6 kvadratmeter. Vi behöver definitivt målas om våran i år. Tror att vi ändrar till något mjukare kulörer. Det är vissa gröna kulörer som gäller, enligt Djurgårdsförvaltningens regler. Många duktiga odlar finns runtomkring oss. Vi är verkligen inga experter och vår strävan är bara att påkoppla av med händerna i jorden. Här får man vara som man är och det är en skön meditation att låta tiden flyga iväg. Vi gräver, rensar, solar och grillar med goda vänner. Njuter av att ha en liten täppa på nära håll.

Buddah_boy_Kolonilotten_vårdag.verycamilla.designbloggarna.seBuddha köpte Tomas in på en resa till Bali. Hur den sen kom till vår kollolott är en annan historia.Jag älskar kompost! Jag grävde upp delar av komposten och la den i det stora landet bakom Buddhaboy. Tomas grävde upp en ros som var förvildad och som aldrig fick några rosor.

Iris_Kolonilotten_vårdag.verycamilla.designbloggarna.seVissnade Irisar,  som torkat vackert, de nya kommer snart.

Ramslök_Kolonilotten_vårdag.verycamilla.designbloggarna.seRamslöken som jag petade ner i höstas är på väg upp!

Frön_Balkong_verycamilla.designbloggarna.seDe första fröna ska sås och växa till sig, innan de kommer ut till kollolotten. Gurkorna kommer hamna i stugan innanför de stora fönstren, där blir det hett som i ett växthus. Grönkålen var en succé förra sommaren, långt in på hösten skördade vi olika sorters kål.Och de första penséerna på balkongen. Extremt tidigt, jag vet, men jag kunde inte låta bli….mitt fina lilla olivträd som jag fick av min syster är utskolat och mitt stora olivträd har stått ute hela vintern med frigolit och bubbelplast runt fötterna.

I min kollodagbok skrev jag den 6:e april 2013 ”snön och isen ligger fortfarande tung på marken och vi sitter ute och fikar i alla fall i solen”….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *