Missonis underbara värld av färg

KÄNSLIGA PERSONER VARNAS FÖR FÄRGUPPLEVELSE UTÖVER DET VANLIGA!

http://verycamilla.designbloggarna.se/wpRositaMissoni_JØRGENREIMER.verycamilla.designbloggarna.seRosita Missoni i egen hög person. Foto: © Jørgen Reimer

Det världsberömda italienska familjeföretaget Missoni har klätt berömdheter sedan tidigt 60-tal och blev något av en staussymbol för de ultrarika som klär sig i en avslappnad och sofistikerad stil.

Missoni startades av makarna Ottavio (Tai) och Rosita år 1953, med träningsoveraller i Gallarate, i närheten av Milano. Redan 1958 producerade de under eget namn för varuhus. Man kände snabbt igen deras plagg, som var inspirerade av urbefolkningar som Azteker, Inkaindianer och från Afganistan, men även konst som impressionisternas måleri och Art Deco.

http://verycamilla.designbloggarna.se//2015/10/GOLDEN-AGE-JEWEL_MOODBOARD-72.

(Pressbild ) Missoni Home 2015, moodboard med tydliga kopplingar till deras modetyger. Rosita Missoni saknade sitt arbete och startade upp igen med Missonis hemlinje och kommer med nyheter varje år som gifter sig väl med de tidigare kollektionerna.

Missoni_MA*GA-L*arte_IL-Colore_C.Julner_verycamilla.designbloggarna.se_Coffiee_with_MissonisJust nu pågår en stor utställning heter Missoni L’arte Il colori, Missoni konsten och färgen, i hemstaden Gallarate, en kort resa från Milano, inte långt från Malpensaflygplatsen. Här visas den europeiska moderna konsten som var inspirationen för formgivaren Ottavio Missoni, hans skisser och deras utvalda plagg från alla kollektioner. Utställningen är förlängd och pågår till och med den 24:e januari 2016 på konstmuset MA*GA.

Missoni_MA*GA-L*arte_IL-Colore_C.Julner_verycamilla.designbloggarna.seFullSizeRender_men_in_thights Museishoppen skruvade upp förväntningarna rejält och jag blev inte besviken.

Missoni_MA*GA-L*arte_IL-Colore_C.Julner_verycamilla.designbloggarna.seI_FortunatoDesperoVästen med infällda svarta dekorbitar av konstnären Fortunato Depero från 1923, är en av inspirationskällorna.

Missoni_MA*GA-L*arte_IL-Colore_C.Julner_verycamilla.designbloggarna.se_S.DelaunayLiksom verk av Sonia Delaunay, från 1924 och den abstrakta efterkrigskonsten. Det är svårt att motstå de kraftfulla färgsättningarna och referenserna som fångat Missonis uppmärksamhet. Bauhaus skolan och konstnärerna Wassily Kandinsky, Sonia Delaunay, och Paul Klees färgpaletter. Här finns flera av deras verk och även italienska abstrakta konstnärer.

Missoni_MA*GA-L*arte_IL-Colore_C.Julner_verycamilla.designbloggarna.se_displayMen det som gjorde störst intryck på mig var den otroligt fina uppställningen med hundratals vita dockor i exakt samma pose uppställda på ett pyramidformat podium, med alla dessa vackra kläder från alla tidsepoker.

Missoni_MA*GA-L*arte_IL-Colore_C.Julner_verycamilla.designbloggarna.seStripes_Missoni

Missoni_MA*GA-L*arte_IL-Colore_C.Julner_verycamilla.designbloggarna.seChecked_jacket_group_Missoni

Missoni_MA*GA-L*arte_IL-Colore_C.Julner_verycamilla.designbloggarna.seDress_Missonis

Missoni_MA*GA-L*arte_IL-Colore_C.Julner_verycamilla.designbloggarna.seFlorals_zigzag_Missonis

Missoni_MA*GA-L*arte_IL-Colore_C.Julner_verycamilla.designbloggarna.seDetalj_Missonis

Missoni_MA*GA-L*arte_IL-Colore_C.Julner_verycamilla.designbloggarna.seGreens_Missoni

ROING 100 CILINDRO 40X30.verycamilla.designbloggarna.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roing från Missoni Home 2015. (Pressbild)

https://julner.se/wp-content/uploads/verycamilla/2015/10/RositaMissoniCJ__J.Reimer.jpgHär får jag min pratstund med Missonis Grande Dame i Milano. Foto: © Jørgen Reimer

Övriga bilder är mina egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *