Maskar bygger upp hantverksindustri

Åhhh, vad äckligt tänker du, men nej det är alldeles alldeles fantastiskt hur silkesmaskarna som äter sina mullbärsblad i tre dagar och sover den fjärde, bidrar till en återuppväckt hantverkstradition som bygger upp unga människors liv och en hel industrisektor i Kambodja. Bland annat tack vare EU-pengar. Vi bestämde oss för att ta en tur till ett av Artisans Angkors silkesfarmar som visar hela processen av sidentillverkning.

Designbloggarna_Verycamilla.SiemReap Silkfarm 2017_12 Under åren av Röda Khmerernas skräckvälde 1975-79, då fick man bara odla ris och hela kunskapen kring sidentillverkning kom att mer eller mindre försvinna. Med Artisans Angkor bygger man upp olika hantverk som lackarbeten, skulptur, smyckes tillverkning, måleri , keramik och siden. Det Kambodjanska silket som är gult i sin grundfärg är av högre kvalité än det kinesiska, thailändska och vietnamesiska. Många ungdomar får praktik och deras och landets självförtroende byggs upp. Med ursprung från Siem Reap har projektet vuxit och finns nu spritt i flera regioner.

Designbloggarna_Verycamilla.SiemReap Silkfarm 2017Här är silkesmaskarna Bombyx mori bara små små prickar, de lever som maskar i 21 dagar och äter och sover i mullbärsblad.

Designbloggarna_Verycamilla.Siem Reap Silkfarm 2017Olika stadier i masklivet, ser rätt vackert ut, tycker jag.

Designbloggarna_Verycamilla.Siem Reap Silkfarm 2017Här ligger ett gäng och sover, i den cirkelrunda  ramen ligger de som har börjat göra sin kokong, som är en upp till 300 meter lång tråd spunnet av sitt saliv.

Designbloggarna_Verycamilla.Siem Reap Silkfarm 2017Designbloggarna_Verycamilla.Siem Reap Silkfarm 2017Kokongerna som blivit upp till 30 dagar, då de måste kokas och masken som blivit en mal dör. Om man inte kokar dem äter de sig ut och då blir tråden förstörd. Malen lär vara en delikatess!

Designbloggarna_Verycamilla.Siem Reap Silkfarm 2017Designbloggarna_Verycamilla.Siem Reap Silkfarm 2017Här kokar kokongerna och de tunna sidentrådarna spolas upp.

Designbloggarna_Verycamilla.Siem Reap Silkfarm 2017Råsiden som ska färgas både med växtpigment eller med syntetiska ämnen.

Designbloggarna_Verycamilla.Siem Reap Silkfarm 2017Designbloggarna_Verycamilla.Siem Reap Silkfarm 2017Ikatväv med jacquard som bildar en relief. Tyvärr fick man inte fotografera i deras butik med följ länken här så kan du se allt de fantastiska som produceras. Här är en artikel från New York Times om Kambodjas växande silkesindustri. Artisans Angkor har butiker på flera ställen både i Siem Reap och Phnom Penh och bland annat på flygplatserna. Det går en buss till farmen och den guidade turen är gratis och det är inget köptvång, men man har alltid plats för en sjal!

Foto: Camilla Julner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *