Girard_love_Vitra Campus.C.Julner_2016

Lekfulla designklassiker- fina samlarobjekt

Sponsrat inlägg i samarbete med Svenssons i Lammhult.

 

Har du nån gång mött träfamiljen glömmer du det inte. Jag talar om de legendariska handmålade Wooden Dolls av arkitekten Alexander Girard, som hade många strängar på sin lyra. De udda karaktärerna i familjen är något av designikoner med en spännande historia från tidigt 1960-tal. Något att samla på.

Wooden_Dolls_Designklassiker_Svenssons_I_Lammhult_Vitra-Verycamilla_Designbloggarna

I receptionen i Vitra Haus möts man av den lustiga och bistra familjen i storformat.

Wooden_Dolls2_DesignklassikerSvenssons_I_Lammhult_Verycamilla_Designbloggarna

Vitra Design Museum visade utställningen A Designers Universe, under nästan ett helt år och är nu på turné runt om i världen. Just nu finns den i Cranbrook Art Museum i Bloomfield, USA. Det var på The Cranbury Academy of Art som Charles Eames och Eero Saarinen studerade och senare undervisade. Där uppstod också den livslånga vänskapen med Alexander Girard.

Girard_sketches_wood_doll_Vitra Campus.C.Julner_2016-53Skisserna för några av familjemedlemmarna, påminner om både Barbapappa familjen och de 7 små dvärgarna. Det som gav ett spännande djup till allt som visades i den stora utställningen var just teckningar och skisser från Girards fantasivärldar som han började rita tidigt i livet. Han skapade egna länder med alla tänkbara grafiska detaljer, sin egna flagga, pengar, språk och hela kulturer. Född i New York av italiensk-franska föräldrar med ett med tvåspråkigt hem är det förståligt. Han skickades i ung ålder till internatskola i England och han hade lite svårt att få kompisar, så han skapade sina egna. Fast Wooden Dolls upptäcktes först efter hans död, han hade gjort dem till sitt egna hem i Santa Fe. Här samlade han på folkloristisk konsthantverk och hade över 100 000 objekt, främst leksaker. De finns numera i Museum of International Folk Art i Santa Fe. Vitra Collection bestämde att ta upp Wooden Dolls i sin produktion, de är tillverkade för hand så som Girard själv gjorde dem, i grov furu och målade för hand. Alexander Girard hade en lång karriär som arkitekt, inredningsarkitekt, möbelformgivare, kreatör med varumärkesbyggande kommunikation och ritade också hela designkoncept. Inte minst är han känd för fantastiska grafiska mönster för textilier. För ett amerikanskt flygbolag ritade han också bland annat hela designkonceptet med allt från logotype och bagagetags till ultramoderna uniformer i lekfulla färger och futuristiska former. Snacka om att skapa sina egna världar.

Alexander Girard of his Wooden Dolls still being sold at Svenssons i

Alexander Girard 1963

Girard-Pattern_Vitra Campus.C.Julner_2016-64https://julner.se//wp-content/uploads/2017/03/Hanger_Wooden_Dolls_DesignklassikerSvenssons_I_Lammhult_Verycamilla_Designbloggarna.jpgEn annan lekfull designklassiker som sätter sin personliga prägel hemmet är klädhängaren Hang it all, från Vitra som finns i många härliga färger hos Svenssons i Lammhult. Häng den som ensam, eller som här i en oäääääändligt lång rad. Den gör ordning och reda till en lek, såväl i barnrummet som i hallen.

Charles & Ray Eames 1953

Charles & Ray Eames 1953

Det behövs inte så mycket för att sätta fart på det lekfulla hemmet.

Foto: Vitra och Camilla Julner.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *