Keramik_B.Skjottgaard.2Berg_Gallery_Stockholm_Verycamilla.se

Keramik som väcker många känslor

Det är något med keramik i nya former. Ytor med sprucken och bubblande ”misslyckade” glasyrer som berör och som får mig att äcklas och förtjusas på samma gång. På Berg Gallery i Stockholm pågår just nu en utställning ”The stars they are” med keramik som inte är direkt insmickrande. Verken verkligen lockar till att känna med handen och känna med hjärtat. Är det läskiga slemmiga bläckfiskar, eller koraller, eller bara häftiga former?

Modern keramik i provocerande former

Keramik_B.Skjottgaard.4.Berg_Gallery_Stockholm_Verycamilla.se

Bente Skjøttgaards White och Purple speices.

Keramik_B.Skjottgaard.Berg_Gallery_Stockholm_Verycamilla.se

Keramik_B.Skjottgaard.3Berg_Gallery_Stockholm_Verycamilla.se

Keramik_M.L.Espersen.Berg_Gallery_Stockholm_Verycamilla.se

Morten Løbner Espersen, som kallar sig  för Maître émailleur (emaljmästare) träffade jag i Provence för många år sedan i Michel Muraours ateljé. Morten har haft många framgångsrika utställningar över hela världen, flera i Sverige. Har varit adjungerad professor i keramisk konst på HDK. Morten håller sig till större och mindre mer eller mindre klassiska former och jobbar med otroliga tjocka glasyrer som påminner om månens baksida. Hans verk finns bland annat på 21st Century Museum of contemporary Art i Japan och på MAD, Museum of Arts and Design i New York. En liknande pjäs som den på bilden ovan såldes till V&A i somras.

Keramik_M.L.Espersen2.Berg_Gallery_Stockholm_Verycamilla.seEn av flera glasyrpärlor och det finns något slags släktskap med skulptören Per B Sundbergs keramik och glasyrer, läs mitt inlägg om det här.

Keramik_M.L.Espersen3.Berg_Gallery_Stockholm_Verycamilla.se

Morten Løbner Espersens Moon jars är gigantiska och imponerande.

Keramik_S.Hall.Berg_Gallery_Stockholm_Verycamilla.se

Sam Halls keramik för tankarna till den urbana staden och graffiti i ovala vaslika former. Gemensamt har de att de tycks alla sträva mot det operfekta och organiska. Det är former som har kämpat sig fram och som inte försöker var vackra och salongsfina.

Keramik_S.Hall2.Berg_Gallery_Stockholm_Verycamilla.se Keramik_S.Hall3.Berg_Gallery_Stockholm_Verycamilla.se Keramik_S.Hall5.Berg_Gallery_Stockholm_Verycamilla.se

Utställningen pågår till och med den 21 september på Birger Jarlsgatan 67 i Stockholm.

I nästa vecka kommer jag vara i Provence och berättar då mer om keramik som inte försöker fjäska. Berättade tidigare om Ainsley Muraours keramik som de kallar för It’s not art it’s snottes och här kan du läsa om det.

 

 

Trevlig helg!

Foto:Camilla Julner.

Spara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *