Julias vilda möbler hetsar sinnena

Jag hamnade på designvernissage i förra veckan och blev helt förälskad i de häftiga, konstnärliga och surrealistiska möblerna som den begåvade formgivaren Julia Gamborg Nielsen har skapat.

Julia_Gamborg_Nielsen_PORTRÄTT_Hibernation_designgalleriet_Verycamilla.designbloggarna.se_72dpi

Julia ställer ut både sina examensmöbler från Malmstens och nya alster, utställningen kallas Hibernation/Freshwood och pågår på Designgalleriet till och med den 25/6.

Julia som är uppvuxen i Afrika och Asien har ett litet annat synsätt på de resurser vi har och hur vi, på nordliga breddgrader, använder dem. Hon sätter igång många tankar med sina konstnärliga och hantverksmässigt fint gjorda möbler och objekt. Hon ser på djurens skinn och andra material som hon har använt på annorlunda och kreativa sätt.

Julia_Gamborg_Nielsen_Hibernation_designgalleriet_Verycamilla.designbloggarna.seVildsvinsfåtöljen, som har dubbeltydiga budskap till exempel. Vildsvin finns det gott om i mellansverige (och i södra Europa för den delen) under senare år. Vildsvin förstör grödor under sin framfart, men det finns dem som tjänar stora pengar på att sälja jaktlicenser, så det är mycket politik bakom att de inte skjuts av, förklarar Julia. De uppslitna blomlökarna nedanför fåtöljen symboliserar förödelsen som vildsvinen åstadkommer. Sitsen är skinnklädd på det sätt som vi vanligtvis ser i traditionella fåtöljer och ryggen och benen är klädda i hela det pälsklädda djuret. Vildsvinsköttet är en viltläckerhet om än lite rustikt och i Södra Frankrike är det vanligt på enklare restauranger. Detaljen med huvudet, är väldigt fin och har fått fina stora betar som Julia har gjort av färskt björkträ.

Julia_Gamborg_Nielsen_Hibernation_designgalleriet_Verycamilla.designbloggarna.se.Vildsvin_72DPI4739

Läckert! En riktig tron för en testosteronstinn hövding!

https://julner.se/wp-content/uploads/verycamilla/2015/06/Julia_Gamborg_Nielsen_Hibernation_designgalleriet_Verycamilla.designbloggarna.seIMG_4735-e1433771124528.jpgSkinnstol med ben och ”horn” av björk.

Julia_Gamborg_Nielsen_Hibernation_designgalleriet_Verycamilla.designbloggarna.seIMG_3236Julias betar och ljusstakar är i själva verket tillverkade av färskbjörk och diabas från Blekinge, inte som man skulle kunna tro. Glaset är från ett projekt där Julia har arbetat med vattenskärningsteknik.

Julia_Gamborg_Nielsen_Hibernation_designgalleriet_Verycamilla.designbloggarna.seIMG_3238Den maffiga peruken i lin var med på Liljevachls Vårsalong 2015 och är ett skåp. Jag tycker mycket om hennes surrealistiska formgivning.

Julia_Gamborg_Nielsen_Hibernation_designgalleriet_Verycamilla.designbloggarna.seIMG_3241

 

Julia_Gamborg_Nielsen_Hibernation_designgalleriet_Verycamilla.designbloggarna.seIMG_3240

 

Julia_Gamborg_Nielsen_designgalleriet-verycamilla.designbloggarna.se_4728Stolar som är klädda i Svenskt strutsskinn, som är garvat av Tärnsjö skinngarveri. Julia upptäckte att det finns ett 30-tal strutsfarmer, och att bara köttet tas till vara. Hon tyckte att det var slöseri med resurser och tog själv initiativ till att använda skinnet i sina möbler. På ryggstödet finns också ett annat ovanligt skinn, nämligen garvat laxskinn som hon lärde sig att använda när hon var på Island och gjorde praktik.

Julias möbler kommer säkert bli samlarobjekt och någon enstaka har redan sålts på konstauktion. Hon provocerar och sätter igång många tankar och håller en hög internationell nivå. Det är så roligt att det överhuvud taget finns och det i lilla Stockholm! Gå och se utställningen och förundras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *