SrilankanMorningFrukostsmoothie_Verycamilla

Julens kryddor och en frukostsmoothie från Sri Lanka

Så smidigt och gott det är med en frukostsmoothie, eller en mix som vi har kallat vår frukost de senaste 25 åren. Tack vare vår resa och ett par häftiga böcker om tamfloran och antiinflammatorisk mat (det låter ju verkligen astrist det där sista, men jag  har alltid älskat att äta hälsosamt, i teorin åtminstone) fick vi ny en nystart med julenskryddor och en frukostsmoothie från Sri Lanka.

Morningsmoothie.Verycamilla.se

Vi hyrde ett hus på Sri Lanka med eget kök och en mixer, då funkar det bra att ta med sig sina goda frukostvanor hemifrån.

Fast på Sri Lanka, som är tropiskt och har alla frukter du kan drömma om inom räckhåll och dessutom naturligt mogna och obesprutade.

Kokosnot.SriLankaVerycamilla.se

Som fördrink passar en nyskördad kokosnöt, från trädgården fint. Det är den gula nöten som passar bäst, då är vätskan som vatten. Något som kostar cirka 50 kr/litern i tetra pak här hemma. Vi fick 4 stycken för en femma, något av ett överpris, men någon måste ju plocka ner dem.

Coconut.Spoon.Srilanka.Verycamilla.se

När den är urdrucken, klyver man den och skopar ur den med en bit av skalet, som en sked. Älskar det slajmiga kokosköttet, och nyttigt är det!

Kakaobean-SriLanka_Verycamilla.se

Vi besökte en kryddträdgård för att lära oss mer om välgörande och goda kryddor som passar i  frukostsmoothien och dessutom perfekt nu till julens alla bak. Den stora frukten är en kakaopumpa som innehåller fröna som är den råa kakaon. Det är de små som ligger bredvid.

Kakao_SriLanka_Verycamilla.se

Kakaoblomman, ser ut som en fuchia och växer direkt på stammen.

Muskottrad.SriLanka_Verycamilla.se

Muskotträdet med sina gröna frukter.

Muskotnöten när den öppnas har ett rött innerskal.

SnapGinger_SriLanka_Verycamilla.se

Snap ginger, vet inte vad det är på svenska. På kryddodlingarna på Sri Lanka visar de  vad de använder alla läkeväxterna till, med den ayurvediska vetenskapen i ryggen.

Frukostsmoothie_Mixer.Verycamilla.se

Julenskryddor och en frukostsmoothie från Sri Lanka

Hemma igen och här använder vi ofta grönkål och andra gröna blad i frukostsmoothien och en del andra saker som slinker ner, efter att vi hade läst i de förträffliga Food Pharmacy böckerna. I länken finner du deras lussebullegröt med äpple morot och saffran. Muuuums.

Här fick vi lära oss om det fantastiska gurkmejan, fast jag visste en hel del innan om den. Den har starka antiinflammatoriska egenskaper och behöver svartpeppar för att tas upp av kroppen, så jag gör en liten blandning guldmjölk med chiafrön som får stå i kylen. Det spelar ingen roll om den upphettas. Här kan du läsa mer om curcumin, grukmeja. Men vi använder också ingefära, kryddnejlikor och kanel, det är viktigt att den kommer från Sri Lanka, för det är den äkta kanelen. Gissa vad vi handla de med oss hem på resan, förutom te?

GuldmjolkFrukostsmoothie.Verycamilla.se

Mix2Frukostsmoothie.Verycamilla.se

Grönt te och en frukostsmothie, eller mix när vi är hemma, det är frukosten som en står sig på hela förmiddagen. Smoothien innehåller alltid kallt grönt te, från dagen innan, blandade gryn, havregryn, pumpafrön, koksflingor, morötter, äpplen, säsongens frukter, citron, ibland avokado. Förutom kryddblandningen med julens kryddor. Se upp så att det inte blir fööör mycket kryddnejlika, då får en, en känsla av tandläkare i munnen…

FoodPharmacy-pumpasoppa.Verycamilla.se

I den underbara kokboken från Food Pharmacy, som startade som en blogg och som fått ett enormt positivt mottagande, hittade jag pumpasoppa tidigare i höst. En spännande upptäkt att en inte behöver koka och lagas så himlans mycket. Det räcker att värma upp ingredienserna som har mixats. Här fick vi också insikter om att ta rätt på tarmfloran och hur viktigt det är att få i sig massor med grönsaker, och det blir betydligt lättare med en smoothie.

FoodPharmacy2Pumpasoppa.Verycamilla.seBåde gott och snyggt, kan det bli bättre?

MinPumpasoppa.Verycamilla.seMin pumpasoppa blev minst lika fin, som i boken.

Och i dag till första advent gjorde jag julkryddade chokladbollar på dadlar, med både svartpeppar och gurkmeja i. Till det hade vi årets julglögg 2017 från Blossa med smak av Indien och Old Delhi, fast smaken av spiskummin och chilli, fast de var rätt lam, vi får hetta upp den själva framöver.

Jag som älskar kryddor blev så himla glad när jag läste om det härliga teet speciellt för män, som min bloggkollega Johan skrev om, läs om det här. Härligt med varma kryddsmaker också!

 

Foto:Camilla Julner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *