Kragelund_kommunikation_ifö__Holschers

Hemma hos en av Danmarks stora

Förra helgen var jag bjuden till en av Danmarks stora arkitekter, möbelformgivare och industridesigners; Knud Holscher. Han har ritat många av de mest vardagliga tingen. Allt ifrån toalettstolar till bestick, hus och flygplatser. Han är en av de sista nu levande arkitekterna som arbetat tillsammans med Arne Jacobsen och han har belönats med mer än 50 olika designpriser genom åren. I år firar han 85 år och är fortafrande mycket aktiv och bjuder ödmjukt på sig själv. Han berättar entusiastiskt att badrumsporslinet för IFÖ är det original som han ritade samma år som sitt hus, 1972 och att det känns uppdaterat i all sin anspråkslöshet. Det känns verkligen generöst att få välkomnas till hans och hustrun Hennys privata bostad. Huset är en arkitektonisk 1970-talsdröm som känns så modern och aktuell ännu i dag. Huskroppen byggd helt i tegel och i bägge kortändar är det hela glaspartier från golv till tak. Det öppna köket mynnar mot en tegellagd gård och den andra delen mot vardagsrummet i bottenvåningen och sovrum och arbetsytan mot en trädgård och en stram damm som speglar husets fasad i det svarta vattenytan. Mot huskroppens inre del ligga badrum och stora förvaringsytor. De stora glasytorna möter de mörka råa tegelväggarna. Ett intilliggande matrum med glasat tak ger en känsla av utomhus och har ett fantastiskt ljus tröst det gråa marsvädret. Den spännande trappan i rostat järn och kakelgolven känns varma och huset har en underbart lugn över sig. En så inspirerande och givande upplevelse.2016_C.Julner-IFO-event_workshopKragelund_kommunikation_ifö2016_C.Julner-IFO-event_Holscher-3

Kragelund_kommunikation_iföKöksön är enorm och tjänar åt två håll; köket uppdaterades för femton år sedan.

Kragelund_kommunikation_iföKragelund_kommunikation_ifö__K8B1656Möblerna är förstås designerklassiker från kollegor som Kjaerholm och stora målningar av dottern, konstnären Tine Holscher.

2016_C.Julner-IFO-event_Holscher2016_C.Julner-IFO-event_Holscher2016_C.Julner-IFO-event_Holscher-14I nästa blogginlägg berättar jag mer om Knud Holscher och vår dag i Köpenhamn.

 

Foto: Theis Bothmann och Camilla Julner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *