Doo-Wop Brass Steel Copper.verycamilla.se

Har du märkt att det är dags att tända lampor igen?

Nu kommer snart de mysiga mörkret igen och då gäller det att vara beredd med skön belysning som skapar ett fint sken. Fick ett pressutskick från Louis Poulsen som fick mig att haja till lite. Vänta lite, den där känner jag igen, visst den är en dansk klassiker från 1952, Doo-Wop som förut bara funnits i mässing. Nu kommer den i polerad stål och koppar, så har man slagit båda de trenderna i ett. Doo-Wop finns också i målad mörkgrå och i en vit version. Designen illustrerar hur ljuset formas med hjälp av ett material, färg och form. Innerskärmen som ljuset lyser igenom ger ett diffust ljus, vilket kontrasterar med den yttre skärmen som riktar det uppåt och nedåt. Ett perfekt spritt mjukt och diffust ljus skriver man i pressmeddelandet.

Doo-Wop-Steel.Verycamilla.seMen det är inte det, det är ett enda sammelsurium av danska arkitekter som ritar lampor  och vem som har ritat vad och till vem, det är inte lätt att veta. Så jag kollade.

Utzon_andtradition_verycamilla

Den andra dansken jag tänkte på är Jørn Utzon och hans pendel från 1947 JU 1, bygger på samma princip, säljs numera genom &tradition, som har licensen. Utzon är världsberömd från mästerverket Sydney Opera House, men innan dess ritade han lampan som inspirerats av faderns skeppsritningar och skeppslampor. Det lustiga är att även Doo-Wop ritades i nära samarbete med det danska sjövärnet. Fina är de bägge två!

Verycamilla.se_UtzonLamp

Foto: Pressbilder från Louis Poulsen och &tradition.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *