Portrait_Photo by Emma Fredriksson

Grattis Märta som ser det vackra i det obehagliga

Grattis grattis Märta Mattsson som tilldelas stipendium av Nationalmusei Vänner ” 2016 års Unga konsthantverkare” Jag skrev om  henne i ett tidigare blogginlägg och träffade henne då hon ställde ut på Svenskt Tenn i våras som en av de medverkande i Art Jewellery- Smyckeskonst.  – Jag ser det vackra i det som kan uppfattas som avstötande och till och med äckligt. Det finns en mänsklig dragningskraft till sådant som vi inte kan förstå och sådant som vi tycker är lite obehagligt. Jag gräver i den här känslan och gör den tillgänglig för andra i mina smycken. Jag delar med mig av min nyfikenhet och får andra att se skönhet i det som vi inte trodde var vackert. Jag omvandlar döda djur och insekter till smycken och ger dem på så vis ett nytt liv och ett nytt syfte, sa Märta. Jag tycker att det är helt enkelt underbart och önskar lycka till i fortsättningen!

03_fossils_cicadas, crushed malachite, resin, silver_2012_Necklace_Photo by artistFossils 2012 Märta Matsson

Juryns motivering lyder:
För det fantasifulla arbetet med att driva olika historiska traditioner inom smyckekonsten till nya dimensioner. Fascinerad av naturens under ger Märta Mattsson det som annars skulle förmultna ett nytt liv. Smyckena pendlar skickligt mellan förförelse och känslor av krypande obehag.

Inside beetle 2011 Märta Matsson

Porträttbild: Märta Mattsson, foto: Emma Fredriksson.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *