Gott nytt år till alla Goa gubbar!

 

Nytt år och första arbetsveckan för 2015, men inte riktigt ännu för mig. Den här tiden på året är tid för återhämtning och inspiration. Hela hösten gick i expressfart och i synnerhet december. Så ännu en vecka med lite välbehövd ledighet som innebär resa till varmare breddgrader. Innan årets höjdpunkter med jobb inspiration och nätverkande rullar upp som ett pärlband; Formex, Den Stora Trenddagen, Heimtextil, den gigantiska mässan i Frankfurt, Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week. Förra året blev det Maison & Objets i Paris och en stor utställning om Cartier också, men det går tyvärr inte att klämma in i år.

 

Men först lite inspiration för er som är i Goa, eller som tänker åka dit. Jag läste i SvD för ett tag sedan om ett av mina kära reseminnen i Goa om en spännande kvinna, Maria Lourdes Figueiredo de Albuquerque. Jag träffade henne i Södra Goa för drygt två år sedan. Det blev en del av reseguide om Goa för ett inredningsmagasin. Tittade igenom mina bilder när jag satt på flyget häromdagen, i motsatta riktningen; Chicago och sen vidare till Tulum och Mexico. Jag måste bara dela med mig av mina guldkorn, så här kommer en del ur min guide om det gamla Goa och okända stränder.

GOA_sunset-verycamilla.designbloggarna.se

När du har tröttnat på de underbara stränderna och vill uppleva något mer av kulturellt slag. Det som gör Goa så tilltalande för oss Européer, bortom den extremt exploaterade kommersialismen, är den unika mixen av indiskt och gammal portugisisk charm, som faktiskt finns där. Våga resa på egen hand och upptäck de lite dolda platserna som är genuina. Goa har en spännande historia om den portugisiska tiden som varade i 451 år.

 

Några god råd på vägen: Lev lite lyxigt och ta en rakning på barberarsalongen för 7 kr med rakkniv och huvudmassage-ett måste för varje man! En heldag med chaufför i bil med AC, kostar cirka 200 sek, i Goa, men det beror på storlek på bil och säsong, så kom överens med chauffören innan. Drick inte bara flaskvatten – byt ut mot kylt tender coconut water, kokosvatten, som innehåller mineraler, till skillnad mot mineralfattigt vatten och garanterat bakteriefritt om kokosnöten just har öppnats. Badvakter finns överallt på stränderna i Goa och det flaggas med rött när underströmmarna är för starka för att bada säkert. Men paradoxalt nog kan inte alla badvakter simma.

GOA-ext-Susegad_verycamilla.designbloggarna.se

Om man vill ta det lugnt från stränderna och bo i de gamla historiska husen, i den finaste byn Loutolim, ligger inåt landet i Södra Goa. Här finns Casa Susegad (som betyder lat och begrundande.) Här bor engagerat engelskt par, Carole och Norman med sina 5 rum och väl tilltagna umgängesrum, som rustades från en fallfärdig hindi-portugisisk ruin. Stället har en skön och familjär känsla, djungelträdgård, pool. Hit kommer gästerna tillbaka år efter år.

GOA_Susegad_2-verycamilla.designbloggarna.seGamla hattar och ett Gandhiporträtt som hittades under renoveringen av Casa Susegad.

 GOA_LOURDES_ext_verycamilla.designbloggarna.se

I Loutolim träffade jag den stiliga damen Maria Lourdes Figueiredo de Albuquerque, som driver familjens gamla snart 450 åriga gamla hem, The Albuquerque Mansion som ett museum och café. Efter det Indiska återtagandet av Goa 1961, lämnades familjen som var den största landägaren i Goa, utan några tillgångar. Förutom huset, som de fick behålla och som är rikt på unika antikviteter (som The Victoria & Albert Museum i London, tigger om att få köpa!) Här finns fina exempel på hinduportugisk hantverksstil och unikt porslin från Ostindiska kompaniet som var företrädare till den Brittiska kolonisationsmakten.

GOA_LOURDES_verycamilla.designbloggarna.seLourdes som hon tilltalas, har suttit i det portugisiska parlamentet i Lissabon som ensam kvinna. När ingen i familjen i Goa kunde ta hand om huset längre, flyttade hon tillbaka ensam tillbaka från Portugal för att ta hand om det. Här kan man både äta lunch och dricka te om man bokar i förväg. The Old Heritage Inn, Loutolim.

 

GOA_Palacio_de_deao_verycamilla.designbloggarna.se

En portugisisk präst fick i uppdrag att bygga upp byn Quepem, nära Margao  1780 och byggde sig ett hus, Palacio do Deao. Här infördes det Portugisiska samhället med allt vad det innebar med kyrka, skolor, mynt och frimärken. Palatset stod helt förfallet tills för 10 år sedan. Familjen Ruben och Celia Vasco da Gama, som äger och har rustat huset bor i museet. De visar runt i huset och här träffade jag också barnen som satt och läser sina läxor. Här finns fina möbler hindu-portugisiska möbler och samlingar av brev och dokument från kolonisationstiden.  Här kan man både äta lunch och dricka te på en skön terrass, med utsikt över den lummiga trädgården, om man bokar i förväg.

GOA_kors_verycamilla.designbloggarna.se

 Inte så långt därifrån ligger Chandor, där finns Braganza house och Fernandez house som också är gamla portugisiska hem som öppnats för allmänheten. Mot en liten ersättning får man en guidad tur av ägarna i huset. Fernandez house är äldre än 450 år och här kan man se skotthål i väggarna från tiden när de hinduistiska förfäderna försökte fly från portugiserna. Den nyare delen av huset är från den Portugisiska tiden.

GOA_Fernandez_verycamilla.designbloggarna.se Jag älskar den randningen på väggarna hos Fernadez house i Chandor.

GOA_Braganza_verycamilla.designbloggarna.se

Hos Braganza house fotograferade jag i smyg, då de var oroliga för inbrott. ( de har inte tillräcklig försäkring, skulle jag tro!) Denna handmålade tisteldekoren, går inte av för hackor. Inspirationen kom från den Skotska nationalsymbolen. Soffan är en tung hinduistisk snidesmöbel i rosewood. Annars var Europeiskt glas och speglar, det finaste man kunde ha.

GOA TurtleBeach_verycamilla.designbloggarna.se

Turtle sanctuary paradise beach, längst ner i söder i Galgibag bor Santosh med familj driver den väldigt enkla restaurangen på paradisstrand med ett enkelt och färsk mat-fisk, på stranden, Gordon Ramsey har besökt och gillat! Här finns dagens fångst av den färskaste fisk man kan få Pomfret till exempel, lunch för ca 20 sek. Här finns en fredad strand för utrotningshotade sköldpaddor och här arrangeras delfin- och fisketurer, eller om man vill köpa levande krabbor. Underbar öde strand, men kan vara farligt att bada pga starka strömmar. Santosh tel 90 49 79 41 15.

Men tillbaka längst i norr, cirka 3 tim med taxi. Goa är ungefär lika stort som Skåne. Här finns

GOA_Palm Grove_verycamilla.designbloggarna.se

Palm Grove och Little Palm Grove som, är ett litet boutiquehotell som drivs av Eva och Gustav från Stockholm och Gotland. Det är ett av mina personliga favoritställen, med sitt diskreta läge direkt vid stranden i Ashvem, nära den undersköna långgrunda stranden Mandrem. Här finns palmhyddor för två och ett hus, Vita Huset för familjer. Varje hydda har namn efter känslor och tillstånd som; Happy Hippie, Rosie Slow, Cookie Cool, Dehli Diva, Slow King, Honey Bunny! Morgonyoga hos grannen Yab Yum och sen den bästa frukosten med färska frukter, yoghurt och müsli.

Hoppas att det har inspirerat något, till annorlunda upplevelser. Här finns också coola franska restauranger, nattmarknader och chica boutiquer på stranden, men de känner de flesta redan till!

Nu ska jag återgå till ledighet och cykla ner till stranden i Tulum med min man….

Namaste och hasta mañana baby!

baby!

Comments 2

  1. Jag vill ge en varning för Indien med tanke på de rådande varningarna, att inga kvinnor bör åka dit och ej ensam. Det är helt enkelt för farligt land gemfört med många andra, för kvinnor att vistas i.

    1. Post
      Author

      Jag har rest själv och åkt med chauför som har varit känd på det stället som jag bott på och har inte upplevt något hotfullt, eller otrevligt.Både i Goa och i Jaipur, Rajasthan. Självklart ska man inte vara naiv utan hålla sig lite disktet med täkt klädsel och med sällskap på kvällen ute. Men att tekommendera att inga kvinnor ska resa dit, tycker jag är synd och lite överdrivet. Det är en välkomnande kultur och härliga människor./ /Camilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *