Får man verkligen göra så här?

Jag blev som klubbad när jag såg vad det egentligen var….. tapeter med samplade mönster av Vincent van Gogh…. några av världens dyraste och mest älskade tavlor…

Både min mormor Dolores och morfar Georg målade, de träffades på konstskola i Paris deras ideal var Matisse och Cézanne, som även jag har vuxit upp med. Att någon gör tapetmönster med döda mästares verk borde väl vara en dödssynd!???? Men som det holländska företaget BN Wallcoverings säger, Inspired by the famous works of the painter Vincent van Gogh. (Och med en stämpel från Van Gogh museet i Amsterdam, så är det väl förankrat, hoppas jag.)

Fejk-artist_van_Gogh_wallpapers_verycamilla.designbloggarna.se

Det var den här blicken som fångade min uppmärksamhet på Heimtextil i Frankfurt. En skipsnygg-hipster- van Gogh!….sen såg jag väggen, en sampling av veteåkrarna från målningen Saint-Rémy-de-Provence, September 1889…..Mitt hjärta nästan stannade! Den finns även som digitalprint med hela tavlan som motiv. Lite kul eftersom alla hans målningar är ganska små i formatet! Dessa tapeter har till och med penseldragen som relief….

Irisis_artist_Wallpaper_vangogh_heimtextil_messe_frankfurt.verycamilla.designbloggarna.seSampling av Irisar, Saint-Rémy-de-Provence, May 1890.

”I dream my paintings and then I paint my dream”-Vincent van Gogh

Cherryblossom_Wallpaper_vangogh_heimtextil_messe_frankfurt.verycamilla.designbloggarna.se

Almond blossom, , Saint-Rémy-de-Provence, February 1890. Som van Gogh såg mandelträden då de blommar i februari……suck! (färgerna är lite för rosa, både original och tapet är mer krispigt vit egentligen)

125 års jubileet av Van Goghs död och tapeterna är inspirerade av hans målningar The Pink Peach Tree, Almond Blossom, Daubigny’s Garden, Irises och några fler, är från hans sista år i livet under perioden i Provence och hade starkare klarare kulörer och kontraster i en mjukare stil jämfört med tidigare målningar.Under de sista cirka tio åren av sin livstid målade han upp till 900 målningar. Nu kan många få njuta och skapa med hans verk. När man kommer till exempel till Arles där han målade ett berömt café och ser all turistförsäljning av muggar och musmattor, är det så att det vänder sig i magen. Men detta ÄR gulligt och förtjusande….visst visst, men tänk en cool bar, eller ett sovrum. Vilken känsla att vakna upp i en van Gogh-dröm!

Cabinet_Wallpaper_vangogh_heimtextil_messe_frankfurt.verycamilla.designbloggarna.se

Här ett IKEA PS 2014 hörnskåp med Almond Blossom, ett konstverk helt enkelt! Och som målaren själv lär ha sagt;

”What is done in love, is done well”-Vincent van Gogh.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *