En apa som liknar dig?

Jag är dina drömmar, jag är den som aldrig säger nej
Jag är apan som liknar dig
Jag är lyxvarianten, jag är färgen i filmen om ditt liv
Jag är apan som liknar dig….

De lite sorgliga raderna skrivna av Olle Ljungström har snurrat i mitt huvud medan jag har skrivit ut intervjun som jag gjorde med Jaime Hayon i London för ett tag sedan. Jaime Hayon är den geniförklarade spanske formgivaren och konstnären som går från klarhet till klarhet. Han älskar djur och speciellt apor. Aporna är som ett slags trollkarlar, säger han och de är nog de enda djur som man kan leka med. Sen dess ser jag apor mest överallt, det är visst Apans år enligt den kinesiska zodiaken! Men flest apor är det i Jaimes värld. Bilden ovan är en underbar porslinsmask av Hayon för italienska Bosa.
Monkey_Hayon_Cassina_verycamilla

 

Reaction_Poetique_Cassina_verycamillareaction_poetique_gallery_verycamillaRéaction Poétique heter bordskollektion i trä för Cassina, som presenterades första gången förra året i Milano, med Jaime Hayons omisskännliga linjer och känsla.BD_Showtime 10_Jaime Hayon_11 BD_Showtime 10_Jaime Hayon_12 BD_Showtime 10_Jaime Hayon_20Speglarna King och Kong för BD Barcelona, som hela tiden befinner sig i gränslandet mellan design och konst.

Monkey-side-Table-9-800x1066Apbordet som funkar både inne och ute, BD Barcelona.

TheZooTrio1_LParrault-800x600Det var i och med lanseringen av de knasiga kristalldjuren för Baccarat som jag för första gången jag stötte på Hayons magiska och lekfulla värld. Vi lär säkert få se mer av Hayons apor i Stockholm i februari, då han är Guest of honour med en utställning på Stockholm Furniture Fair.

HouseOfHackney_verycamilla 13

Så dök plötsligt de här markattorna upp på de underbara tapeterna från House of Hackney upp i veckan. House of Hackney är ett ungt företag med bara 6 år på nacken. Det drivs av entreprenörer som har en stark brittisk känsla i sina mönster och arbetar hårt på att bevara hantverkskänslan, samtidigt som de vill finnas tillgängliga för den breda publiken. Man har samarbetat med självaste Willam Morris Gallery och en rad modemärken med en ung förnyad  känsla i sina mönstertolkningar, också i sina egna klädkollektioner. De har för övrigt en helt underbar frodig och svulstig  tapet- och textilkollektion, långt ifrån minimalism, förutom fina detaljer för det dukade bordet.

Monkeys_Verycamilla.se 4

Monkey_LisaLing.Verycamilla.se 3Slutligen en fundersam apa målad av svenska Lisa Ling.

Foto, pressbilder och Camilla Julner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *