Lofoten_Samsung-The-Frame-C.Julner_Verycamilla.se4

Drömresan till nord Norge och Lofoten

En otrolig resa till Lofoten som kändes både surrealistisk och intensiv. Bara två dygn tidigare hade jag stått på västra stranden av Atlanten på Coney Island i Brooklyn och nu hamnade jag på den andra kusten vid Golfströmmen och Lofoten. Magiskt vackert med midnattssol, smaragdgrönt hav, fjäll och fjordar. Allt för att få uppleva Samsungs The Frame, där konst och teknik samspelar i perfekt harmoni, men det häftigaste var att få uppleva naturen vid världens vackraste kust.

Lofoten_Samsung-The-Frame-C.Julner_Verycamilla.se1Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se7Här har de små kustbyarna levt på och av torsken i tusentals år. Hit kommer Skrei-torsken som vandrar från Barentshav till den Norska Atlantkusten för att leka, hit kommer också hela Norges fiskeflotta för att under senvintern dra upp hundratals ton fisk, mycket torkas. De finaste fiskarna går främst till Italien och huvudena till Nigeria. Torkad fisk omsätter cirka 900 miljoner kronor per år!

Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se6Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se5

Fisken torkar från mars till i början av juni, temperaturen är perfekt just här på Lofoten.

Kaviar_Factory_Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se8En bit bort i huvudorten Henningsvaer ligger en före detta kaviarfabrik som konstälskarna Venke och Rolf Hoss har låtit renovera och skapat till ett konstgalleri, Kaviar Factory. De vill dela med sig av sin kärlek till konsten och varje sommar bjuder de in internationella konstnärer till sin årliga utställning. I år heter den Painting or not, vilket passade Samsung och deras lansering av The Frame perfekt. Jag har skrivit tidigare om den fantastiska tv:n, (som normalt är hemmets fulaste pryl) men som inte ser ut som en vanlig tv. The Frame visar konst och bilder i avstängt skick. Läs om det här.

Reception:KaviarFactory-Samsung-TheFrame.Verycamilla.seWonki Kim Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se9Det jag inte visste är att nu har man laddat upp mer än 100 bilder, och man gör anspråk på att bli konstens Spotify. Här är Samsungs VD och försäljningschef Wonki Kim från Samsung med ett av alla konstverk som kurerats i samarbete med Saatchi Gallery och Magnum photos. The Frame finns hos Elgiganten och utvalda möbelbutiker redan nu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Frame har en har en optisk kabel som är näst intill osynlig och den känner av ljusförhållandena i rummet och reglerar ljusstyrkan därefter.

Caviar_Factory_Art_Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se9Konst från utställningen Painting or not.

Art.Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se10 ART_Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se10 Art2Lofoten_The-Frame Samsung. Designbloggarna.se11RIB.Lofoten:samsung:The-Frame.Verycamilla.seSen fick vi njuta av havet och farten med Ribb båt, och vi spanade efter späckhuggare, havsörnar, sälar och annat vilt.

RIB.Lofoten:samsung:The-Frame.Verycamilla.seHenningsvaer_Lofoten.Verycamiklla.Samsung.The Frame

Mörkare än såhär blev det inte. Efter lite härligt häng på bykrogen Fiskekrogen med himmelskt god torsk på menyn och trevligt sällskap med kollegor från hela Norden. En lokal pilsner på mysiga Klättercaféet, (det finns gott om klätterklippor och en klätterskola här.) somnade jag mycket gott på Lofoten Arctic Hotel, som är ett hyggligt och enkelt hotell.

En dag vill jag definitivt återvända hit, men det blir nog inte med Hurtigrutten, men kanske kanske blir det till det absoluta drömstället Manshausen hotell, som jag fick lära mig alldeles nyss. Världens vackraste skärgård enligt National Geographic, jag tror dem. Och en vill ju alltid ha någonting kvar att komma tillbaka till!

 

Foto:Camilla Julner och Samsung.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *