VitraHaus_Level 4_Loft_Svenssons_Designbloggarna-verycamilla

Det finns möbelklassiker, och så finns det möbelklassiker

Sponsrat inlägg i samarbete med Svenssons i Lammhult.

Samlarobjekt, designklassiker och ikoner eller helt enkelt möbler som aldrig går ur tiden. Möbelklassiker som har en väl utarbetad funktionell design, som är modernistisk trots att de har mer än femtio år på nacken. Designklassiker med en själ och en historia, jag talar om Artek och Vitra och framför allt om de berömda Plastic chair, som ritades av den banbrytande och karismatiske arkitekten Charles Eames och hans hustru Ray. Plastic chair finns på designmuseer över hela världen och finns fortfarande att köpa i dag hos Svenssons i Lammhult. De ritades 1950 för Herman Miller och tillverkas numera av Vitra i Europa och har utvecklats över tid, bland annat har plasten blivit anpassad efter våra krav i dag, både som material och i produktionen. Från 1950-fram till 1993 var den av glasfiber och år 2004 togs den åter i produktion i polyproylen som är ett mer miljövänligt material.

Plastic_Chair_DesignklassikerSvenssons_I_Lammhult_Verycamilla_Designbloggarna

Plastic chair DAW är fåtöljer med målade träben och kudden i tyg ritat av Ray Eames från Vitra.Eames-Plastic_chair_DSR_Svenssons_Verycamilla_DesignbloggarnaEames Plastic chair , uppdateras kontinuerligt i nya färger, DSR har metallben, och finns i en mängd olika varianter se här som fåtölj och med träben.

Plastic chair har kommit att bli en ikon inom möbelvärlden och finns i en mängd olika utföranden både som matsalsstol, Plastic Side chair och som fåtölj Plastic Armchair med armstöd, stoppad eller i enkelt plastskal; med stålben bas DSR (wire base), DAX (steel tube base) DSW och DAW (Wooden base painted, stained maple) DAL (Aluminium base) RAR (rocking base) PACC (height-adjustabe) och till och med som tandemstol!

Vitra Schaudepot Exhibition_2Verycamilla-designbloggarnaPå Vitra Design Museum som jag hade lyckan att besöka när det öppnade förra året, läs om det här, finns förstås ett enormt arkiv med äldre original. Utställningen bygger på de privata möbelsamlingarna med mer än 7000 objekt, samlat av Vitras ägarfamilj i över 25 år. Den större delen finns i långa kulvertar under jord och i det nya museet finns en permanent utställning i kronologisk ordning från 1880-talet till nutid. Här löser temautställningar från samlingarna av varandra mitt i den permanenta utställningen.

Schaudepot_Thonet_Vitra_Designmuseum.C.Julner_Verycamilla-DesignbloggarnaI samlingarna finns såklart inte bara Eames och andra klassiska möbler från Vitra, utan designklassiker från hela världen som till exempel de mycket ovanliga Mackintosh-stolarna som satte sin prägel på den amerikanska möbelformgivningen och de speciella stolarna från Thonet i Wien, som var en början till massproduktion i Europa med sina stolar i böjträ. De ritades redan på mitten av 1800-talet, Ton som företaget heter numera tillverkar fortfarande sina klassiker och var en av  som  Annettes Skimmers designfavoriter.

Eames_Chair_Lab-DesignklassikerSvenssons_Verycamilla_Designbloggarna.sePå Design Museum finns prototyper, ett materialbibliotek och ett digitalt arkiv som är tillgängligt för alla, kolla här!

Schaudepot_Prouve_Vitra_DesignMuseum.C.Julner_2016Verycamilla.DesignbloggarnaEn annan designklassiker som är en av mina absoluta favoriter är Jean Prouvés stol Standard SP, som inte alls är lika känd och som ritades 1934 för Vitra. De är också moderniserade och lättare än originalet och finns i flera sköna färger. Att den har hög hippfaktor bekräftas av att det finns en kollektion som heter RAW som är ritad i samarbete med G-Star RAW, som inredde hela sitt huvudkontor med Jean Prouvés möbler, som ursprungligen skapades för franska skolor.

Prouve_Designklassiker_Svenssons_Verycamilla_DesignbloggarnaFvF_Vitra in Berlin_Eames_Prouve_Svenssons_Verycamilla_designbloggarnaHär en fin miljö i Berlin med Vitras och Arteks stolar, bordet av Jean Prouvé och vägglampan från Flos som också finns hos Svenssons i Lammhult.

Foto: Vitra och Camilla Julner.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *