olio_10_royal Dolton Barber Osgerby

Designduo på besök på Stockholm Furniture Fair

Jag träffade träffade de brittiska arkitekterna och formgivarna Edward Barber och Jay Osgerby i London under London Design Festival i höstas. De var inbjudna till Stockholm Furniture Fair som årets Guest of Honour.

Barber & Osgerby_The Reading Room_LDF2015

Jay Osgerby och Edward Barber i sin utställning i Somerset House under London Design Festival, i taket hänger deras tolkning av japanska lanternor Hotaru för Ozaki. Designduon har fått ett flertal prestigefyllda utmärkelser, och kvällen innan vi sågs fick de motta det ärofyllda priset London Design Medal för sin bredd och mångfald i deras arbete som sträcker sig inom hela spektret från arkitektur till möbler och inredningsprodukter. Deras stolthet gick inte att ta miste på, för det stora och ärofyllda att ha uppmärksammats för sina insatser för London stad, som är deras hemstad. De har gjort så udda saker som ett 2 £ mynt för att fira jubileet för London Underground 150 år och den olympiska facklan till OS 2012.

2004 fick de motta det prestigefyllda Jerwood Applied Arts Prize och 2013 mottog de OBE, Brittiska imperieorden för sina tjänster inom designbranschen och samma år utsågs de av den franska inredningsmässan Maison & Objet till Årets designer.

 

För närvarande samarbetar de med ledande globala tillverkare som Knoll, Vitra, B&B Italia, Cappellini, Venini och Flos. Deras arbeten visas upp i permanenta utställningar runtom i världen, bland annat på Victoria & Albert Museum i London, Metropolitan Museum of Art i New York, Design Museum i London och Art Institute of Chicago.

loop_e__1600_900

Första gången som jag uppmärksammade deras arbete var för många år sedan då jag gjorde ett uppdrag för Residence. Jag lånade soffbordet Loop, som har en väldigt speciell historia.De hade gjort en prototyp  och en modell som de hade i sin ateljé, eftersom restaurangen som de hade skapat bordet för inte hade råd att låta tillverka det. Idén kom från de pappersark som arkitekter arbetar med för att göra modeller. 1997 kom det till det Bauhausinfluerade Isokon Plus, som inte hade tillverkat några möbler på 40 år. Wallpaper Magazine uppmärksammade det och året därpå hade Cappelini tagit upp det till sin utställning på Milanos möbelvecka. Numera finns det både på Moma i New York och V&A i London. paper_sketch_tobi_1600_900

Skisser för borden Tobi-Ishi för B&B Italia 2014. När Ed Barber och Jay Osgerby kom till B&B Italias  verkstäder saknades balansen som gjorde att det inte välte. Jay berättade att de hade med sig en liten modell i plast och det  var lite pinsamt att de inte hade tänkt på viktfördelningen. Men på B&B Italia löser man problem om de är bestämda för att  genomföra ett projekt. Så en stor motvikt i metall noterades in i det ena benet för att hålla motvikten. Jag tycker att de är otroligt vackra och graciösa med all sin tyngd.

Tobi_04_1200_901 Tobi_big_02 Mariposa_Planophore_Artek 401_Hexagonal Table_641935_master

Mariposa heter den senaste soffan, som de har ritat för Vitra som presenterades förra året i Milano. Armstöden är utställningsbara och bjuder in till stor och rörlig gemenskap.

2016SSFBoO Barber Osgerby

Stockholm Furniture Fair lounge med möbler från B&B Italia, Knoll och lanternor från Ozeki.

Foto: Barber & Osgerby, B&B Italia, Vitra och Camilla Julner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *