Bucks and Spurs drivs av passion till vackra material

B&S_RailwaySolutions_kitchen Vinnare av Svenska Elle Decorations Design Awards 2015, för bästa kök blev Bucks and Spurs.

Här är en intervju som jag gjorde med dem för lite drygt ett år sedan. Var så goda!

B&S_RailwaySolutions_kitchen_Photo JorgenReimer_verycamilla.designbloggarna.seRailway solutions, foto Jörgen Reimer.

 

Det nystartade företaget Bucks and Spurs i Stockholm inspirerar med sitt nytänkande koncept där de både tillverkar egna produkter men även genomför andra typer av designrelaterade projekt. Man behöver inte alltid sätta en etikett på det man gör, säger Helena Wendt, en av grundarna. Med kompromisslöshet, stilsäkerhet och kärlek till materialen skapar Stockholmsbaserade Bucks and Spurs inredning och design utöver det vanliga. Här finnshandplockade produkter i en modern miljö, från kök med oändliga variationsmöjligheter, till möbler och unika objekt. Bara fantasin sätter gränserna.

 

Hos Bucks and Spurs, i det kombinerade showroomet och kontoret på Karlavägen 58, möts man av en spännande atmosfär och stämning. Här är en trio som tidigare arbetat inom reklambranschen, som satsat stort på något de brinner för. Det är en modern miljö som känns ombonad, som befolkas av sagolika skulpturer och lekfulla broderade mönster på kuddar och textilier. Barnsligt på ett vuxet sätt.

B&S_MuseetHomme_PhotoCamillaJulner_verycamilla.designbloggarna.se

De naturtroget utmejslade djurfigurerna i mänskliga kostymeringar har alla sina personliga historier att berätta och är skapade av ett par franska konstnärer, som kallar sig Muse et Holme. De vackra dubbeldörrarna i massiv grovsågad ek, hänger på en grov räls, likt en amerikansk farm. De har ett vackert spetslikt mönster, med det poetiska namnet Indian horses, som är utsågat i det grova träet. En vacker kontrast med ljuset som letar sig fram. Innanför dörrarna står ett vackert bord med en smäcker bordsskiva i en matt rödbrunton, som visar sig vara älvdalskvartit från Dalarna. Här står ett grovt och rufft kök, i grov råsågad ek, i en enkel och stilren form, och är ett flexibelt system som kallas Railway solutions. Det är lösa moduler som hänger på en synlig räls. Lådorna är klädda invändigt med läder från Tärnsjö Garveri. Skåpen och köksinredning har teamet skapat i samarbete med Michael Pietch Arkitekter, som i sin tur har fantastiskt duktiga snickare i Järna till sin hjälp. Det är unika möbler som inte liknar något jag tidigare sett.

– Varför måste man hela tiden förklara vad man gör och sätta en etikett på det, säger Helena Wendt, som annars spenderar mycket tid i stallet. Hon älskar de vackra läderarbetena och den raka och enkla stilen som man gärna hittar i stallmiljöer. En slags moderniserad shakerstil, som här visas i kombination med kakel och modernt marockanskt betonggolv. Det är tillsammans med kollegorna Christer Robacken och Marina Dahlblom, som hon spånar och utvecklar idéer med. De har arbetat tillsammans sedan många år och känner varandra väl. Ibland är idéerna lite väl vidlyftiga och då är Christer duktig på att bearbeta och skala ner och samtidigt behålla nerven. Marina har tidigare arbetat med smycken och har en kanske mer jordbunden syn på vad man ska realisera.

B&S_PhotoJorgenReimer_bord_verycamilla.designbloggarna.se Bord med svarvade ben. Foto Jörgen Reimer.

Tanken är att man på sikt ska ställa ut på möbelmässan och skaffa sig återförsäljare. Bucks and Spurs är ett hantverk där varje ekplanka är grovsågad, preparerad med vitpigmenterad olja och sammanfogad för hand för att passa perfekt en mönsterbild. Det är materialen och ytskikten, som inspirerar mest. Det är både ett svenskt hantverk och svenska material, går inte att tillverka på något annat sätt just nu, konstaterar man krasst, vilket återspeglar priset. Det verkar inte avskräcka utan man har haft några projekt under hösten med kunder som kommer in från gatan och som vet exakt vad de vill ha och är oerhört medvetna. – Det blir ett spännande möte och man vill gärna tillföra något, så variationsmöjligheterna är oändliga. Det är inte nödvändigtvis en köksinredning, Railway solutions kan passa bra i ett badrum, eller i en fjällstuga, eller som butiksinredning. Småskaligheten och den personliga kontakten, gör att det finns en frihet som är det som vi har sökt och eftersträvar, berättar Christer. Tidigare reklamuppdrag och event med tillexempel Coop och Änglamarkspriset, har gett ett självförtroende, möjligheter och en målmedvetenhet, som inte går att ta miste på. Vi vill fylla de här lokalerna med det som vi gillar och både turister och gamla grannar på gatan har gittat hit.

– Varför ska man inte satsa ordentligt och göra det man verkligen älskar och tycker är roligast just nu, säger Helena.

Och hur är det med namnet?

– Bucks and Spurs är ett namn som sticker ut och känns igen, det låter bra förklarar Christer.

B&S_Jorgen-Reimer_verycamilla.designbloggarna.seFoto Jörgen Reimer.

 

Publicerat i facktidningen FMI Färg Möbler & Interiör, nr 1/2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *