ERB_2017_Miami_Nuage_PaulTahon_StudioBouroullec_Verycamilla.se

Återanvända former-Nuage av Bouroullec

Eller hur kan en styla organiskt i en minimalistisk form?

Nuage som betyder moln på franska har varit en återkommande inspiration för form hos Ronan och Erwan Bouroullec, sedan ett flertal år. Nu senast en fast installation, Nuage Promenade i Paseo Ponti, Miami Design District. En modern pergola som är 100 meter lång i stål och färgat glas, som en kontrast till de hårda raka huskropparna runt omkring. Formen är en lek mellan ljus och skuggor. Här får dagsljuset och klättrande växter fritt spelrum i det soldränkta Miami.

Men formen är inte ny. Den är återvunnen. Nuage finns hemma hos mig också, fast då som en liten mindre vas i aluminium från Vitra. Den allra första gången som de ritade molnen för en produkt, var en vägghängd hylla i plast 2002.

Julgran.Nuage.Hexagon.Vitra.Verycamilla.se

Nuage med vår ”julgran” som åker ut nu. Uppifrån ser den verkligen ut som moln och det är tänkt att en ska placera den ihop med flera i olika storlekar.

Nuage.Hexagon.Verycamilla.se

 

Bouroullec’s återvinner sina egna former i glas och keramik

 

erb2014iittalaruutu15Bouroullec.Verycamilla.se

Nuage, som är en hel serie bygger på samma typ av idé som de fina Ruuto vaserna. Att låta formelement bli en bas för det organiska och att bygga en individuell installation. Visst minns vi fascinationen över Iittalas och Bouroullecs mästerverk när de kom 2014.  Att formen var näst intill omöjlig att tillverka med de raka vinklarna i glasgodset. Vackert med en hel grupp, men ganska dyrbart.

erb2014iittalaruutu.Bouroullec.Verycamilla.se

Och vackert utan blommor. Jag kan tycka att det är en utmaning att hitta rätt blommor som funkar ihop med de raka formerna. Det är ju inte direkt blomvänligt.

_ruutu_special_edition_11_ldf_large.Bouroullec.Verycamilla.se

Så när jag hittade dessa maffiga  skulpturala Ruuto i specialversion för designgalleriet Kreo, blev jag rätt imponerad. Galerie Kreo är ett av världens få renodlade designgallerier, med utställningar i London och Paris. De har samarbeten med ledande formgivare och ställer ut och säljer specialeditioner av just designobjekt som är konstobjekt.

kreo_losanges__photomorganelegall_ldf05_large

Losanges i megaformat är otroligt fina, i glaserad keramik som visas just nu i Paris hos Kreo (t.o.m. 2 feb) . Kolla in storleken på amaryllisarna!

Bouroullec.Verycamilla.seDet går bra att nöja sig med Ruuto i den nya vackra aqua färgen som är mer tillgänglig från Iittala.

Nuage_Bouroullec_Vitra_Verycamilla.se

Och faktum kvarstår, vilka blomster lämpar sig för ett perfekt och stilrent moln?

 

Foto: Studio Bourollec, Morgane Le Gall och Camilla Julner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *