Bosses bästa vän?

Går det att anlägga en skötselfri trädgård? Den frågan ställde sig trädgårdsmästaren och tv-profilen Bosse Rappne. Jag gillar Bosse och han har utmärkta tankar kring trädgård, såklart. Min man och jag har en liten, liten trädgård, en kolonilott på 100 kvadratmeter och har den för att;

1. Vara ute

2. Sätta fingrarna i jorden och odla

3. Umgås i

4. Jobba

Så lite skeptisk var jag allt, när jag åkte till Ulriksdals Slottsträdgård för att lyssna och lära. Självklart är det inte samma sak för oss som bor i lägenhet med liten odlingslott och för dem som har hus med trädgård, men i alla fall, är det inte vitsen med en trädgård att jobba med och i den? Varför ska en trädgård sköta sig själv, det blir väl tråkigt?

 1

Bosse med sitt utekök med dold förvaring.

 2

Bosse med Ingrid Lund, som har ritat den enkla trädgården.

Gåsens Lada utemöbler

Gåsens Lada utemöbler i underbara färger förhöjer stämningen på utedäcket, som ännu inte behandlats till en silverskimrande färgtonad tvåkomponent olja. Runt den finns nyplanerade växter som täcker och förhindrar att luftburet ogräs slår rot. Följ utvecklingen av trädgården hur den växer upp på enklatradgården.se.

Enklaträdgården

Uteköket med kallvatten. Här behöver ingen stå inomhus med att fixa tillbehören för grillningen. Det jag älskar med utekök från tidiga barndomssomrar, det är att få diska ute….

enkla trädgården

På baksidan, naturligtvis en KOMPOST! Jag älskar kompost…

Enklaträdgården

Gång i skiffer i oregelbundna former, med gatsten och grus. Markduk och en speciell fog, som gör det ogräsfritt mellan stenarna, fast jag tycker att att mossa i kanterna kan se fint ut. Nedgrävd bevattningssystem och fuktmätare, från Gardena, gör att det alltid är lagom vattnat. En nyanlagd trädgård behöver mer vatten i början, bra att veta. Bättre att vattna på sval jord på kvällen, eller morgonen, annars avdunstar vattnet snabbt. Upphöjda odlingsbänkar för örter av skifferskivor med järnsmide som håller ihop, som på riktigt gamla hus. Jag gillar att vattna själv på kollo, då har jag lite koll på hur det växer och plockar ogräs samtidigt. Fast det är klart att det är inte alltid som jag hinner ut för att vattna, jag bor ju inte där….

Robotgräsklippare

Robotgräsklipparen från Husqvarna, är Bosses bästa vän- han hatar att klippa gräset. Den kallas för Lill-Rappne….! Den klipper i orgelbundet mönster och lämnar inga skarvar. Tänker på när min lillebror fick klippa gräset första gången med motorgräsklippare och han ställde in på det kortaste och skrev GAIS över hela gräsmattan. Det syntes hela sommaren!

Husqvarna

Robotgräsklipparen kan säkert bli var mans bästa vän, den klipper kort och själva klippet blir gröngödning. Den laddar sig själv när den känner att batterierna tar slut och ställer sig i sin laddningsstationen. Den går inte att stjäla för du måste ha en PIN-kod. Den känner av hinder och om den blir inlåst under t.ex.. en studsmatta och hittar ut. Frågan är om den kan passa barn och rasta hunden också?

Svaret på frågan om det går att anlägga en skötselfri trädgård? Jaaa, det verkar som om det skulle fungera, Bosse och Ingrid verkar ha tänkt på allt. Vad man ska göra i stället, jo umgås och plocka blommor, det är ganska mysigt det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *