ASKA fick två Michelin stjärnor

För mindre än en månad sedan blev jag inbjuden av min väninna Gül till en spännande och minst sagt annorlunda restaurangupplevelse. Sedan tidigare Michelin belönade restaurangen Aska hade i samarbete med Pop Up Sthlm dukat upp långborden i ett av växthusen på Rosendals trädgårdar. Vi välkomnades av Daniella och Elin som driver Pop Up Sthlm. Eldkasar spred värme och ljus i mörkret utanför växthusen och vi bjöds på cider och exotiskt tilltugg från havet. Nu i veckan avslöjade Eater New York att just Aska och Fredrik får två stycken Michelin stjärnor!

aska-chef-fredrik-berselius-photo-by-gentl-hyers

Två Michelin stjärnor fick den nyöppnade krogen Aska och har utsetts till den bästa nya restaurangen i New York skriver Forbes. Foto:Gentl Hyers.

Kriterierna för 1 stjärna i GUIDDEN ( Michelin Guiden för de insatta) betyder ”Väldigt  bra restaurang i sin kategori”. 2 stjärnor ”Excellent kök, värt en omväg”. 3 stjärnor ”Exceptionellt kök, värt en resa.”

aska-williamsburg-bridge-photo-by-gentl-hyersWilliamsburg bridge, Foto:Gentl Hyers.

Fredrik flyttade från Stockholm till New York och öppnade sin första egna restaurang i Brooklyn 2012. Efter stora succéer och en Michelin stjärna stängde han för att fortsätta utveckla det speciella i det svenska köket som korsats med lokala smaker. I juli i år återuppstod ASKA på en ny adress i Williamsburg Brooklyn i en gammal industrilokal med 24 platser och en trädgård. Menyerna ändras efter säsong och tillgång på råvaror och varje rätt berättar sin historia.

PopoUpSthlmAskaVerycamilla RosendalAskaVerycamillaI slutändan är det enkelt, en restaurang ska göra folk lyckliga och leverera en upplevelse som stannar med en länge. Och det gjorde den det lovar jag.

ASKA-F.BerseliusVerycamillaFredrik berättar att han vill ta tillvara de Skandinaviska smakerna som örter, lava, inälvor och aska.

Aska Berselius verycamilla

Spännande gäster som väntar på något riktigt gott som man kanske aldrig tidigare ätit.

FullSizeRender 16

karleksortF.BerseliusVerycamillaOstron kärleksört, saltade vita vinbär och enbär…..

Aska Popo Up Sthlm verycamillaLök, finsk kaviar, ramslök, syrad grädde och över detta en ljuvlig buljong som serverades i en burk vid sidan om.

Aska_verycamilla

Pilgrimsmussla och fläder.

FullSizeRender 11 Gravat lammhjärta jordärtskocka vinäger och aska- en otrolig kombo!

Det som var lite märkligt att äta var renlaven, ”inte tänka på adventsmossa, inte tänka på adventsmossa” den smakade inte så mycket, men onekligen en annorlunda  struktur i munnen.

Renköttet var väldigt fint och vackert serverat fast det var lite sent och mörkt när den kom in, på glödande vedträn uppträdd på smala grenar med löven kvar.

En verklig höjdpunkt var glassen med Goliatmusseron och maräng.

 

En magisk kväll och en enastående middag som jag sent ska glömma. Tack för att jag fick komma med!

Foto: Gentl Hyers och Camilla Julner.

Spara

Spara

Spara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *