Alltid heta Miami South Beach

För lite drygt 150 år sedan var Miami Beach befolkat av alligatorer, farliga ormar och mygg. Så kom några entreprenörer och började odla kokospalmer från Trinidad, eftersom klimatet är det samma, men det gick inte så bra, det var för långt från fastlandet och under sommarmånaderna ganska jobbiga stormar och hetta. Men på 1870-talet, såldes hela ön till en John Collins, som byggde en bro som kom att bli världens längsta. På så sätt kunde avokado och apelsiner transporteras och säljas med bra vinst. Julia Tuttle var en stark affärskvinna som var indirekt ansvarig för att det blev bebyggelse och att järnvägen byggdes ut till Miami. Det blev en lekplats för den tidens största affärsmän som Firestones och Hoovers med entourage att festa och njuta av det sköna klimatet. En medelhavsromantisk bebyggelse byggdes upp och man skulle ha hus i spansk-italiensk-fransk-stil. Världsutställningen i Paris 1925 gav ursprunget till begreppet Art Deco, Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes. Kubismen, Bauhaus, konstnärer som Matisse, Braque inspirerade och arkitekten Mies van der Rohe byggde upp hus i Chicago och i New York. I Miami Beach byggdes många hotell i Art Deco-stil under 1930-talet och allt fler människor kunde åka på semester i och med att arbetslagarna ändrades. Små hotell med rum i överkomliga priser, från 4th Street till 23Th Street och ett par kvarter från Ocean Drive inåt land. Under 1960-70 talen var allt ganska förfallet, det kallades för dödens väntrum tack vare alla blåhåriga pensionärer.Miami led av hög kriminalitet, efter det att Castro öppnade upp sina fängelser och ordnade transport till södra Florida. Miami Vice skapades för att få bukt med droger och mord och sakta började man att renovera sitt unga historiska arv. Allt detta och lite till lärde jag mig i Miami Beach i förra veckan. Beach Control_SoBe_Miami.verycamilla.designbloggarna.se

Ett av de bästa exemplen på Art Deco i Miami Beach är Beach Control Headquarters, som ligger vid strandpromenaden och är byggt som ett fartyg. De stora kryssningsfartygen som korsade Atlanten var stilbildare och detaljer som runda fönster, relingar, många små i fönster i symmetrisk placering är typiska för tidens bebyggelse.

Avalon_SoBe_Miami

Från början var alla byggnader helt vita, men på 1980-talet tyckte någo att det skulle vara fint att high light alla detaljer i relifer med pastellfärger. En sak som man verkligen kan diskutera om det är bra eller inte. Många modefotograferingar gjordes här under 1980-talet, det höjde statusen och byggde varumärket. I dag ser man foto- och filmteam dagligdags längs stranden.Breakwater.So-Be_miami

Congress_So Be-Miami

Congress.So-Be-Miami

Typiskt är de skuggande ”markiserna” som liknar ögonbryn. Det var före AC och man byggde med många små fönster i symmetrisk placering för att kunna vädra korsdrag.

Single Hotel-So_Be Miami.verycamilla.designbloggarna.se

All form har en funktion. Så snyggt med de runda hålen som släpper igenom väder och ljus.

Majestic_So Be Art Deco

McAlpin.So-Be_miami

OceanPlaza.so-be-Miami

Palace1200.2.so_be-Miami

Varje år i januari firas Art Deco district med sina över 1000 byggnader med en stor festival. I år firade Miami Bech Art Deco district 100 år med buller och bång.
Poster.AD.SoBe_miami

Post_office.So.Be-miami.verycamilla.designbloggarna.se

Roof.postoffice.SoBe-miami

Inne i posthuset som fortfarande används är taket målat med solsymblen, som blev så populär symbol under 1980-talet, minns ni filtarna och speglarna?

Shepley.So-Be_miami

TheTides_So.Be_miami

The Tides kallas för The Diva av South Beach, fasaden i sandsten som är typisk för Florida. Under andra världskriget beboddes alla hotellen på South Beach av armén och här spanade man efter u-båtar. Så småningom flyttades soldaterna till modernare inkvartering med AC. Här har jag bott och utsikten är slående rakt ut över Atlanten. Numera är rummen dubbelt så stora och därför finns det bara ett trettiotal rum. Poolen ligger på baksidan, i skugga,  så skönt när det är hett.

Versace.So_Be2_Miami

Gianni Versaces hus Villa Casa Causarina, som han lät bygga upp efter en kopia av Christopher Columbus sons hus i St Domingo. Det resulterade i en ny lag som säger att man inte få lov att kopiera en historisk byggnad. Här bodde paparazzis under många år utanför huset för att bevaka Versaces gäster och fester. Han var en väl ansedd medborgare, som gjorde mycket gott för Miami Beach och hans tragisk död, då han sköts på sin trappa kom som chock 1997. Villan drivs vidare som boutiquehotel.

VictorSo-Be_Miami

Yellow.So-Be_miamiWinter Haven det snyggast bevarade Art Deco hotellet tycker jag, med en Mesopotamiskt inspirerad fasad, underbar lobby och bar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *