Nationalmuseum/Pia Ulin

Restaurangen NM& på nya Nationalmuseum- ett konstnärligt projekt av historiska mått

 

Äntligen öppnar Nationalmuseum från 1886  igen efter många års omfattande renoveringar. På lördag är hela museet öppet för allmänheten och MN& Restaurangen kommer att  hålla öppet utöver de ordinarie öppettiderna. I dag fick jag chansen att uppleva vad som har dolts under presenningarna. Till att börja med har det öppnats upp för ett fantastiskt ljusinsläpp, bättre luft och moderna besöksytor i hela museet. Återkommer om det i senare inlägg. Den vackra ljuskronan i glasbaren är ett kooperativt arbete av Monica Backström, Åsa Jungnelius, Simon Klenell, Katja Pettersson, Ludvig Löfgren, Carina Seth Andersson, Gabriella Gustafson/TAF Studio, Matti Klenell, Stina Löfgren, Mattias Ståhlbom/TAF Studio, The Glass Factory, Örsjö Belysning.
RestaurangenNM_C.Julner

Restaurangen MN& som har en helt nydesignad interiör med nya möbler och föremål, som är unika. Vackert glas och allt som hör en måltid till.

Restaurangen MN& är utformad av en grupp formgivare som tillsammans skapat 80 nya föremål som fogas till samlingarna. De reste runt i Norden och samlade inspiration och undersökte vad som kunde tillverkas med modern hållbart miljötänk, som allt i det ”nya ” huset, och vad som håller för restaurang bruk.Formgivaren Matti Klenell, fick uppdraget att leda projektet och valde TAF Studio, Carina Seth Andersson och Stina Löfgren, som var några av de medverkande formgivarna som skapat ett konstnärligt projekt som förmodligen kommer att leva kvar länge, länge. Ett unikt projekt där samarbeten kanske är så vanliga. Krögaren Fredrik Eriksson står för den spännande crossover maten. Imponerande!

Stortbord_MN restaurang

Längst in i lokalen finns en del som går att skärma av. Det enorma matbordet rymmer 24 personer.  Notera den fina bronspluggen på underredet.

Stortbord_lampor_MN.C.Julner

 

Dukat_Bord.NM.C.Julner

Glasen har alla en ”knapp” på foten, design; Carina Seth Andersson.

 

Design House Stockholm prototyer av glas

I Designmagasinet, i salen intill kan man se hur designprocessen gått till, här glasen av Carina i produktion av Design House Stockholm.

 

Design House Stockholm NM&

Sand servis, Carina Seth Andersson, Design House Stockholm. Foto: Nationalmuseum/Pia Ulin.

 

Carina_Seth-Andersson. NM& Foto;C.Julner.

Lokalproducerad rotting, en tron av Larsson Korgmakare i Gamla Stan, av och med Carina Seth Andersson. Foto C.Julner.

 

atja Pettersson, Swedese. MN&

”Avavick”, pall, Katja Pettersson, Swedese. Foto: Nationalmuseum/Pia Ulin

 

Matti Klenell, Swedese. MN&

”Kavalett”, karmstol, Matti Klenell, Swedese. Foto:Nationalmuseum/Pia Ulin

 

Matti Klenell, Ateljé LyktanMN&

”Mela”, armaturkollektion, Matti Klenell, Ateljé Lyktan.Foto: Nationalmuseum/Pia Ulin.

 

TAF Studio, Offecct MN&

”Chapeau Chair”, stol, TAF Studio, Offecct. Foto:Nationalmuseum/Pia Ulin.

 

Mn& Soffa, Matti Klenell, Offecct.

Soffa, Matti Klenell, Offecct. Foto: Nationalmuseum/Pia Ulin.

 

Så vackert och behagligt. En stolthet för Stockholm och Sverige. Och smakerna var verkligen inte dåliga de heller, lax, surkål, Karl Johan svamp, truffel och en specialsnaps OP Björk. Mmmmmmmm

 

Fortsättning följer….