Åh så glad jag blev när jag fick veta att Zanat skrivits in i UNESCOs kulturarvslista! Helt fantastiskt! sa Monica Förster när jag gratulerade henne i dag. Monica är Kreativ Chef hos Zanat sedan fyra år, de har haft en kreativ och spännande resa tillsammans.
När Zanat lanserades i Stockholm 2015, överraskades designvärlden och tog samtidigt ett stort kliv ut på den internationella möbelmarknaden. LÄS HÄR vad jag skrev om lanseringen. Monica Förster med team hade tagit fram en otroligt fin möbelkollektion i ett modernt snitt i gamla hantverksmässiga tekniker. Med hållbar produktion och rättvis filosofi som grundsten. Zanat och inte minst familjeföretagets kunniga snickare hade med Monicas hjälp och internationellt erkända designers och arkitekter, Ilse Crawford, Harri Koskinen och Wingårdhs Arkitekter tagit fram möbler, som först visades på Möbelmässan i Stockholm och sedan runt om i världen. Nu har den ursprungliga snideritekniken som kommer från den Bosniska staden Konjic skrivits in i UNESCOs representativa lista över mänsklighetens immateriella kulturarv (officiell översättning av UNESCO) UNESCO Intangible Cultural Heritage of Humanity List.
Hantverket är utbrett och drivs i familjeföretag och är ett visuellt signum inte bara i Bosnien utan också i finns och så i Herzegovina. Det syns ofta på möbler och väggar.
Stolarna Unna från Zanats kollektion 2015.
Hyllan Tara, en av tre möbler som fått pris i Köln på IMM 2015.
NUR, är handsnidade pallar med skinndynor och samiskt inspirerat silverbroderi, Monica Förster Design Studio, för Zanat.
Loungestolen ur den senaste kollektionen.
Fantastiskt roligt att det ursprungliga hantverket uppdateras och uppmärksammas. Det ska bli så roligt att följa i fortsättningen. Grattis Zanat och Monica Förster Design Studio!