Unikt designsamarbete och ett gammalt hantverk i ny tappning
Stockholm var utvalt till scenen för världslanseringen av det unika och spännande designsamarbete mellan Iittala och Miyake Design Studio. Två starka premiumföretag som förbinds genom sitt genuina hantverk och strävan att hjälpa människor att skapa harmoni i sina liv, med få utvalda och självklara produkter för hemmet. Gemensamt för Iittala och Miyake Design Studio är att de bägge har en stark inspiration från naturen och gör produkter med lång livslängd.
Issey Miyake är inte bara ett modeföretag utan ett designföretag, som håller låg profil och vanligen inte gör några designsamarbeten. Detta är ett unikt undantag, berättade Jeremiah Tesolin som är Creative Director på Iittala för mig. Iittala har inte heller arbetat ihop med andra, förutom en enda gång tidigare. Allt detta fick jag veta i slutet av förra året och lanseringen har topphemlig. Jag har följt Issey Miyake genom åren och såg en stor fin utställning i Paris där bland annat specialstickade plagg satt ihop i en enda lång rulle och allt som krävdes att man klippte isär i ytterkanterna.
Sååå, gissa om jag hade stora förväntningar på kollektionen när den lanserades på Wetterling Gallery för drygt en vecka sedan?
Löpare och bordstabletter som är tunt plisserade, servetter som viks i trianglar som vecklar ut sig som dragspel, är så facinerande och fina. Jag ser många dukningar framför mig. Porslinet däremot känns lite lagom och ger mig ingen direkt hantverksmässig känsla eller design som triggar mig. Tyvärr. (Iittala x Issey Miyake)
Kuddar för soffan och sovrum i fina vårfärger, Iittala x Issey Miyake.
Plisserade väskan är så fin med skinnhandtagen, Iittala x Issey Miyake.
Plisserat är populärt just nu och även om de som jag gillar mest har sysslat med det i många år. Det är ett hantverk som kräver exakthet och mycket tålamod. Något som till exempel min kontorskollega Susanne har sysslat med i flera år. Det började med klädkollektioner i kvinnligt snitt under namnet van Deurs och numera aftonväskor, vintagesjalar och armband. På bilden överst har jag en av hennes sjalar på mig och jag har flera av hennes fina klänningar.
En av de fina små axelremsväskorna, från van Deurs, som pryds med ett vävt band från Leksand. Dessa med band säljs bara hos Leksands Hemslöjd och kuddarna kommer från Lycka Form och finns också där.
Handvävda band från leksandstrakten, som nästan ingen kan väva längre i Dalarna brukar pryda kärringhättan, eller de smalare varianten till männens hattar. Dessa gamla fann Susannes mamma i en bortglömd låda på en auktion. Mönstren har ärvts från mor till dotter genom generationer, med många symboler och historier att berätta. Det krävande arbetet att väva ett band på 90 cm som behövs för ”kärringhättan” tar cirka 200 timmar.
Susanne har givit de gamla banden nytt liv ihop med plisserat renskinn i exklusiva armband. Det hela började som ett samarbete med Leksands Hemslöjd. Både hantverkshistoria och cool look i ett!
Plisserade sjalar och skinnarmband av plisserat renskinn och gamla band. Otroligt fina och ett spännande sätt att ta tillvara på gamla textilskatter som annars skulle glömmas bort helt.van Deurs.
Armband med enklare band.van Deurs.
Också de små bollarna finns med i traditionella hembygdsdräkter och här få de en ny användning som är så charmig.van Deurs.
Mer om mönstren och banden från Leksand kommer!
Bilder: Jimmy Schönning, Iittala x Issey Miyake, van Deurs.
Comments 1
Så kul att få läsa om Susannes plisserade, snygga ting! ?