Närodlat hantverk på Svenskt Tenn

Åter igen uppmärksammas och hyllas de yrkesskickliga hantverkarna i en utställning, nära de finare salongerna på Strandvägen. Hantverkarna är verkligen de nya hjältarna denna höst. Med utställningen”Närodlad Design” tas besökaren med bakom kulisserna hos de verkstäder och leverantörer, som tillverkar de fem nya produkterna som Svenskt Tenn uppmärksammar.

Svenskt Tenn VerycamillaI fikarummet hos Reijmyre Glasbruk.

Tim Karlsson VerycamillaTim Karlssons vas ”Kontur”, som är en hyllning till Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson. Flaskformen är munblåst i en handsvarvad träform på Reijmyre Glasbruk.

Benjamin Curtis Reijmyre Glasbruk VerycamillaTårtfatet Tratt av Benjamin Curtis, från Reijmyre Glasbruk. Fascinerande glaskänsla och att fatets yta ser ut som vatten, men i övrigt är jag inte jätteförtjust i formen.

Svenskt_Tenn_Cake_Stand_Verycamilla Svenskt_Tenn_Revolving bookcase_Verycamilla

Underbara Revolving Bookcase av Folkform är en arketypisk möbel i nytolkning inspirerad av arkitektur och äldre tiders boksnurror. Den tillverkades först i samband med en utställning på Rönnells Antikvariat, som handlade om vikten av fysiska böcker i vår digitala tid. Men objektet talar lika mycket om hur viktigt det är att bibehålla hantverkskunskap i masstillverkningens era. Nu produceras boksnurran för Svenskt Tenn.

Svemskt Tenn Verycamilla

Josef Franks rottingmöbler tillverkas nu som då av Larsson Korgmakare i Stockholm.

Svenskt_Tenn_Chair_Lyran_VerycamillaRottingen i ryggbrickan är pricken över i:et i Josef Franks stol ”2238”, som formgavs 1957 och nu tas i produktion igen.

Kasthall Svenskt Tenn VerycamillaJakob Solgrens handtuftade Trädgårdsmatta som tillverkas hos Kasthall i Kinna, en av Svenskt Tenns leverantörer sedan många år.

Humstorp Verycamilla

En del av tennobjekten som Humstorps metallverkstad i Moholm, producerar med många timmars handpåläggning och hantverkskunnande.

Svenskt Tenn VerycamillaHumstorp-2-STVerycamillaFamiljen HumstorpHela familjen som alla är delaktiga i Humtorps metallverkstad, var med under öppningsdagen.

Syftet med utställningen är att hylla svenskt hantverk och visar på den skicklighet som många lokala producenter har. Det är också Svenskt Tenns hela syfte att stödja svenskt hantverk, vilket är tydligt framför allt i denna fina utställning.

”Många, framför allt bland de yngre, vill i dag dra ner på konsumtionstakten, men vet inte hur. Det kostar förstås mer att köpa lokalt producerat hantverk, än massproduktion från andra sidan jordklotet, men hantverket håller ofta i generationer vilket gör det mer ekonomiskt på lång sikt. Det har också stora samhälleliga vinster. Man slipper utnyttja jordens resurser, undviker långa transporter och man bidrar till att kunskap och arbetstillfällen stannar i Sverige.” säger Lisanne Fransen som är verksam som curator och scenograf i Sverige och som curaterat utställningen Närodlad Design.

Utställningen öppnade den 16 september och pågår till och med 6 november i butiken på Strandvägen 5 i Stockholm.

Foto:Camilla Julner och Svenskt Tenns pressbilder.

Spara

Spara

Spara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *