Här kommer fortsättningen om de fina mönster som Morris & Co har arbetat om, och som smyglanserades i Stockholm i förra veckan. William Morris, som är en av de mest kända och älskade brittiska formgivarna och filosoferna ansåg att alla hade rätt till ett vackert hem. Han levde och verkade inom Arts- and Craftsrörelsen och grundade sin firma med kollegor 1861. Här kan du läsa mitt tidigare inlägg om tapetskatterna. Nu har vi kommit till själva mönstren och textilierna.
Mönster uppdateras för hand av mästare i designhistoria
Mönstret Wandle från 1884 har ritats om i den långa slingan för att få en bättre lutning, djup och flow. Dessutom kommer den både som tapet och i textil i uppdaterade färger anpassat till våra preferenser.
Kuddar i olika mönster, bland annat Bellis flowers, nedan är skissen och mönstret är hämtat från gamla mattor från Morris egna samlingar. På 1880-talet knöts det mattor för hand som färgades med äkta indigo, men det vävdes också i en enklare mekanisk vävstol en slags Viltonmatta, som skulle vara tillgängliga för fler. De måttbeställdes och för att göra en avslutning vid kanterna syddes en bård på runtom.
Här har Morris & Co, som förvaltar arvet efter William Morris, lekt med bården och lagt den i mitten av soffan med tyget Bellis flowers.
Ett tygprov från arkiven med mönster Snakehead, se tapeten i guld här.
Mer inspiration från mattor.
En bit originaltapet av mönstret Acanthus, från 1875. Chefsarkivarien Keren Protheroe, från Morris & Co visade upp original och designkollegornas nytolkningar av äldre mönster med mer än hundra år på nacken.
Den uppdaterade grundskissen.
Här är Acanthus i en drömsammet.
Broderat linne i ett indieninspirerat mönster, Indian loop.
Underbart vackert i grönt.
Att inreda med klassiska mönster gör hemmet tidlöst och om jag bodde i ett stort hus (och ekonomiska möjligheter) skulle jag inte tveka att blanda mönster och färger från denna underbara kollektion.
Archive IV The collector släpps den 19 september.
Foto: Morris & Co och Camilla Julner