Har du vassaste kniven i lådan?

I förra veckan fick jag chansen att lära mig att den vassaste kniven inte bara skär bättre i fingret om jag skulle råka skära mig igen. Det hände nämligen för ett tag sedan och det har tagit tid att läka och jag har mist en del av min fingertoppskänsla. Nästa gång hackar jag mig i fingret med en nyvässad kniv, då läker det fortare… Knivakademiens knivskola, drivs av Vikningsuns Johan Almling, visade hur man enkelt slipar sina knivar med våt slipsten på japanskt vis och det får, skämt åsido, maten att smaka bättre. Raka fina skärsnitt låter råvarorna behålla sin smak bättre.

verycamilla.designbloggarna.se-knivakadeiens-knivskola

Gabriel hjälper mig att få fram den vassa eggen på min vietnamesiska wok kniv

 

Min vassaste kniv i lådan just nu

Efter knivskolan var det dags för sakeprovning med japansk öl och mat. Sakesamurajen Åke Nordgren som rest 79 gånger till Japan på 24 år berättade att det finns minst 14000 olika sorters sake i Japan och den dricks både varm och kall. Hans genuina kärlek till Japan och hans brinnande intresse för den japanska kulturen är grunden för hans numera ledande importföretaget för japanska drycker. Hur smakerna kan variera beror på många olika faktorer, vilket ris och hur mycket det är polerat är en sak. Vattnet och jäsningen är några andra faktorer.

Åke från Akebono berättade en d hel del om den Japanska brygda saken….

 

Vacka flaskor med alkoholhaltiga drycker för personer över 20 år

Sake uttalas saké, men stavas utan accenten. Annars blir det så konstigt på engelska. Vi testade olika sake med lax och pilgrimsmussla. Det var stor skillnad mellan de olika och trots att jag provat olika sake tidigare var detta en riktig upplevelse att skillnaden är lika stor som olika viner ihop med olika maträtter.

Den torraste av sakerna  (sakérna) vi provade hade en gulaktig färg och passar att drickas både varm och kall. Vi fick också prova olika öl från microbryggeriet Hitachino i Japan. Alla råvaror är importerade, men ölen bryggs i Japan. Både saken och ölen säljs främst till restauranger, men går att beställas genom Systembolaget.

Ugglebryggeriet Hitachino med oilka öl

 

Det röda ölet är bryggt på rött ris och korn.

  

Halstrad lax med sesam och en dressing med jusu och wasbi

 

Pilgrimsmussla och shitakesvamp

 

Recepten finns i Robert Melins kokbok, hans tredje om japansk mat!

  

Avlutningsvis bjld Johan och Åke på supergod sushi från Samba Sushi

 Små och delikata bitar som smälte i munnen! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *