Franks filosofi firas på Svenskt Tenn med nyheter

Josef Frank hyllas på Svenskt Tenn med en utställning med åtta ”nya” möbler ur arkiven. Samtidigt släpps praktverket ”Josef Frank möbelformgivare” skriven av Kristina Wängberg-Eriksson och maken Jan Christer Eriksson, om hans omfattande arbete med cirka 1800 möbler för Svenskt Tenn ( alla finns naturligtvis inte med i boken!), 160 tygmönster och hundratals lampor och åtskilda byggnader.

 

Boken kretsar just kring Josef Franks möbelskapande och fungerar både som coffiee table bok och som uppslagsverk för den som vill läsa artiklar, kolla upp stilhistorien och  Franks skisser. Här beskrivs hur Josef Frank menade att man skulle möblera, för att skapa ett harmoniskt och vackert hem. Bort från stora fasta möblemang ( som var vanligt i början på 1900-talet) och istället nätta möbler på höga ben, en blandning av gammal och nytt, var en inställning som han myntade. En fin presentation av The Swedish Modern som visade för första gången i USA 1939, som var början på det som skulle komma att bli en del av Svenskt Tenns ikoniska möbelarv.

Bok2

Den vackra boken med tygkänsla i mönstret Teheran, ”Josef Frank möbelformgivaren”.

 

I utställningen visas åtta möbler ur arkiven , som finns till försäljning, vissa har inte varit producerade tidigare, men som alla finns med tydliga instruktioner och ritningar. Dessutom finns det spännande bakgrundshistoria.

Soffan

Soffan 2080, som också finns med fåtölj från 1940-talet. Soffbord Porfyr med mässingsben.

EK

 

Lundell

I utställningen visas också målningar och foton från Moderna Samlare. Här kollage av Love Lundell.

Foto2

Soffbord 764

Foto3

Fotot på väggen:Johan Willner.

Elefant

Den svarta elefanten finns nu som tapet.

Spegel

Exklusivt för Svenskt Tenn har John Astbury skapat spegeln Fauna, som fångar reflektioner av sin egen ram och som ger ett djup med fler dimensioner likt myten om Fauna of mirrors med berättelsen om en värld av varelse bakom spegeln. Enkel och gedigen, som skulle passa perfekt i ett hus som jag drömmer om.

Rindögatan

Josef Frank i sitt hem på Rindögatan.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *