Djupdykning i Karin Larssons värld

Jag blev mycket nyfiken på Karin Larsson och hennes värld i våras då Carl Larssongården presenterade projektet med den återtagna trädgården i Sundborn på Lilla Hyttnäs.

Min förvåning över Karins kreativitet och moderna uttryck gav mig en inspirationskick och jag har skrivit ett långt blogginlägg för Alcro Trend om detta. Men jag har så många bilder och alla fick inte plats där. Här kommer mer om hennes fantastiska textilskatt.

Så håll till godo!

IMG_9938 IMG_9958

Guiden Liza i typisk Karinklänning.

IMG_9953

Den nyskapade trädgården är ny för i år.

IMG_9952

Karins egenritade trädgårdsmöbler

IMG_9951

IMG_9947

IMG_9946

IMG_9941

Den gamla brunnen är numera redskapsbod.

Matsalen

Hemtrevligheten i egen hög person, matsalen i djärva färgkombinationer, panelen i grönt och möbel i ljust orangerött och egenhändigt målat porslin. Taklamporna är inspirerade av Arts and Crafts-rörelsen i England.

Matsalen 2

Rummens personligheter krävde textilier som var tydliga och färgstarka. Gobelängen, De fyra elementen, med abstrakt formspråk ovanför soffan och Solkudden i soffan med modernistiskt snitt.

Matsalsstolen

Karin hade sytt långa läderband för att hålla de röda stolsdynorna på plats.

Verkstan 2

Det gröna innertaket och de orange detaljerna skapar en skön harmoni i den gamla ateljén med Karins vävstol i fonden. Till vänster den inbyggda soffan med förvaring.

Verkstan

 1:a Världskrigskudden, som var en present till Carl, är expressivt och tufft broderad med granatsplitter. Soffan är inbyggd med skåpet som finns på den andra sidan väggen i matsalen. Lägg märke till glasmålningen på väggen med Karin och Karls porträtt.

Duk med japanska tecken Kärlekens ros

Karins duk med japanska tecken i svart på vitt linne och ”Kärlekens ros”, draperiet som var hennes kärleksförklaring till Karl, hänger mellan makarnas sovrum.

 

Karins sovrum

Karin och barnens rum. Karin lät tillverka en barnsäng i takpärt, till Carls förtjusning, den målades grön. Karins ljuskrona i smide hänger i taket.

Karins säng

Rosettbården ovanför Karins säng, där en slinga bildar Carls signatur. Sängen med lådor under är likt en båtkoj är praktisk.

Sundbornsfilten

Sundbornfilten vävde Karin och försökte sig på serietillverkning och försäljning. Inspirationen är hämtad från indianernas formspråk.

Gungstol

Gungstolen ritade Karin 1906, väl före sin tid. Den lär vara kopierad av Ikea på senare tid.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *