Jag blev mycket nyfiken på Karin Larsson och hennes värld i våras då Carl Larssongården presenterade projektet med den återtagna trädgården i Sundborn på Lilla Hyttnäs.
Min förvåning över Karins kreativitet och moderna uttryck gav mig en inspirationskick och jag har skrivit ett långt blogginlägg för Alcro Trend om detta. Men jag har så många bilder och alla fick inte plats där. Här kommer mer om hennes fantastiska textilskatt.
Så håll till godo!
Guiden Liza i typisk Karinklänning.
Den nyskapade trädgården är ny för i år.
Karins egenritade trädgårdsmöbler
Den gamla brunnen är numera redskapsbod.
Hemtrevligheten i egen hög person, matsalen i djärva färgkombinationer, panelen i grönt och möbel i ljust orangerött och egenhändigt målat porslin. Taklamporna är inspirerade av Arts and Crafts-rörelsen i England.
Rummens personligheter krävde textilier som var tydliga och färgstarka. Gobelängen, De fyra elementen, med abstrakt formspråk ovanför soffan och Solkudden i soffan med modernistiskt snitt.
Karin hade sytt långa läderband för att hålla de röda stolsdynorna på plats.
Det gröna innertaket och de orange detaljerna skapar en skön harmoni i den gamla ateljén med Karins vävstol i fonden. Till vänster den inbyggda soffan med förvaring.
1:a Världskrigskudden, som var en present till Carl, är expressivt och tufft broderad med granatsplitter. Soffan är inbyggd med skåpet som finns på den andra sidan väggen i matsalen. Lägg märke till glasmålningen på väggen med Karin och Karls porträtt.
Karins duk med japanska tecken i svart på vitt linne och ”Kärlekens ros”, draperiet som var hennes kärleksförklaring till Karl, hänger mellan makarnas sovrum.
Karin och barnens rum. Karin lät tillverka en barnsäng i takpärt, till Carls förtjusning, den målades grön. Karins ljuskrona i smide hänger i taket.
Rosettbården ovanför Karins säng, där en slinga bildar Carls signatur. Sängen med lådor under är likt en båtkoj är praktisk.
Sundbornfilten vävde Karin och försökte sig på serietillverkning och försäljning. Inspirationen är hämtad från indianernas formspråk.
Gungstolen ritade Karin 1906, väl före sin tid. Den lär vara kopierad av Ikea på senare tid.